Такса „смет“ – според броя на изхвърляните торби с боклук, предлага МФ

Споделете в:

/КРОСС/От следващата година таксата „смет“ да се изчислява по количеството на изхвърлените отпадъци или броя на живеещите в имота. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

Досега плащането на таксата ставаше според данъчната оценка на имота.

Водеща основа за определяне на размера на таксата за битови отпадъци е предвидено да бъде количеството на битовите отпадъци, като е необходимо местните власти да предприемат адекватни мерки за въвеждане на принципа „замърсителят плаща“, пише в мотивите към предлагания законопроект.

Министерството предлага базата за определяне на такса „смет“ да се решава от общинските съвети и начисляваното да бъде индивидуално.

Общините ще могат да избират между „индивидуално измерено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост“, „количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честота за тяхното транспортиране“ и „брой ползватели на услугата в имота“,

Данъчната оценка или отчетна стойност на недвижимия имот също продължават обаче да стоят като опции, които общините да изберат.

Когато основата е „брой ползватели“ се допуска да се предвиди допълнително диференциране според вида на имота и извършваната икономическа дейност, предвижда законопроектът.
Ако базата е количеството отпадък, общината може да определи минимален брой торби, които да закупи гражданинът или фирмата за годината.

Общините настояват за по-голям преходен период при въвеждане на новите такси, тъй като при промените в методиката за част от гражданите таксата ще се окаже непосилна.

Предвиждането промени се очакват да увеличат значително размера на данъка, който плащат домакинствата. За сметка на това сумите, които фирмите плащат, значително ще намалеят.

Източник: Агенция „КРОСС“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *