Такса „дете“ в ресторантите била законна, според КЗД

Споделете в:

/KРОСС/Такса „дете“ в ресторантите не е незаконна и не представлява дискриминация, съобщи Дарик решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). В съвещателния орган бе разгледан случай на по-високи цени в менюто за деца в старозагорска кръчма.

Според комисията няма дискриминация, ако в меню на ресторант или друго заведение за обществено хранене има друга, по-висока цена за консумация относно родители, които са отишли там с децата си. Жалбата в Комисията бе подадена от жена от Стара Загора, която през пролетта на миналата година установила, че в местно заведение таксуват с 50 на сто по-скъпо консумация на родители с невръстните им потомци.

На 9 май м.г. Живка Александрова отишла с трите си деца – на възраст 8, 10 и 12 години, в заведение, където прочела в поднесеното й меню, че поради липса на детска площадка консумацията й ще бъде таксувана с 50 на сто по-скъпо от сервитьорите.

От Комисията за защита от дискриминация с решение от 15 март отговорили обстоятелствено на жената, че в конкретния случай няма данни за дискриминация по признака за „семейно положение“.

Юристите изтълкували „надценката“ като вид предупреждение към родителите да пазят децата си.

С особено мнение по казуса излиза обаче членът на състава Атанас Мусорлиев, който категорично не споделя вижданията на двамата си колеги. Той настоява, че самото наличие на предупредителния текст за по-висока цена при детска игра е достатъчно условие да се предположи неравно третиране на клиента с дискриминационен характер.

„Начинът, по който е описана и обоснована „надценката“, представлява обективно мнение на отговорност без значение има ли или не някакви обстоятелства, сочещи виновно поведение на третата страна или дори на самото заведение“, се казва в особеното мнение на Мусорлиев.

Той настоява, че с решението на състава е трябвало нарушителят да бъде санкциониран. Жената, подала жалбата, е обжалвала решението на КЗД пред административния съд.

Източник: Агенция „КРОСС“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *