Реставрираният Античен комплекс „Сердика” на столичното Ларго ще бъде открит

Споделете в:

София. Реставрираният Античен комплекс „Сердика” на столичното Ларго ще бъде открит от 11.30 часа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.
Проектът Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” е финансиран с над 15 милиона лева от ОПРР на ЕС. Той е спечелен през 2011 г. от Министерството на културата по време на първия мандат на министър Вежди Рашидов. Сред най-големите атракции е Декуманус Максимус – главната улица на Античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която ще вървят и посетителите.
Зоната на площад „Независимост” е с площ 4 850 кв. м. В нея са експонирани разкрити археологически структури и е обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки.
Зоната под бул. „Мария Луиза” е с площ 3 150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска“ и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, като включва покритото пространство под трасето на бул. „Мария Луиза“. Тази зона е с музеен характер и там има цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки.
Откритата археологическа зона между бул. „Мария Луиза” и ЦУМ е с площ около 7000 кв. м. Това е пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска“ и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, което е разделено на три площадни нива. Така се оформя големият подземен музей на открито, който показва три квартала на Антична Сердика.
Сцена за театър, концерти и други събития с място за многобройна публика е оформена точно под стъкления купол, покриващ Ларгото между Президентството и Министерския съвет. Гръб на сцената са останките от Антична Сердика. Замисълът е пространството да бъде изцяло за култура.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *