Националният военнoисторически музей ще представи изложба във Виена

Споделете в:

Виена. От 19.00 часа в галерията на Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ ще бъде открита изложба на Националния военноисторически музей, посветена на 140-ата годишнина от Априлското въстание, съобщиха от пресцентъра на НВИМ.
Изложбата представя разказ за цената на свободата, за вдъхновителите и участниците във въстанието и уплътнява техния образ, който и днес живее в завета им за свобода и независимост. С богат фотоархивен материал е обрисувана най-мащабната проява на националноосвободителното движение на българския народ, която въпреки неуспеха нанася морален удар върху Османската империя и създава предпоставки за последвалата руско-турска война и освобождението на България.
Акцент в експозицията е предизвиканият международен отзвук. Над 3000 статии в около 200 вестника от цял свят публикуват материали в подкрепа на българите. Виктор Юго, Гарибалди, Бисмарк, Уилям Гладстон, Чарлз Дарвин, Константин Иречек, Толстой, Достоевски, Тургенев, Менделеев – са само част от представителите на тогавашния европейски свят, които заемат позиция в защита на българския народ. Това се оказва най-голямата сила на Априлското въстание, а българският въпрос е поставен като централен проблем в дневния ред на Европа.
Изложбата може да бъде разгледана в Българския културен институт във Виена до края на месец май 2016 г.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *