Мъжете първи започват да носят високи токове

Споделете в:

/КРОСС/ Обувките. За някои от нас те са просто необходимост, за други страст или дори фетиш. Носим ги, късаме ги или ги заменяме с нови. Обувките са част от ежедневието ни, подобно на дрехите, бижутата или аксесоарите.  Познати на човечеството от най-дълбока древност, те съпътстват нашия живот и ще продължат да имат същата роля дълги векове след нас. Модни, ежедневни, официални, екстравагантни, стилни, домашни… епитетите могат да продължават много дълго. Някои ги смятат дори за скучни. За тях, както и за всички любопитни, ще споделим няколко интересни факта за обувките:

# Размерите на обувките не са от вчера

Всъщност са от 14 век, когато английският крал Едуард II решава да въведе норма за големината на обувките и за мерна единица избира… пшениченото зърно. Според кралския указ три зърна се равняват на един инч и от тук започва номерацията, която и досега толкова затруднява мнозина. Затова ако носите 41 номер, който отговаря на британския 7, това означава, че кракът ви е голям приблизително 31 – 32 зърна.

# Мъжете първи започват да носят високи токове

През изминалите столетия, обувките на висок ток са били признак на социална  принадлежност, а не характеристика на някой от половете. Така например, за да задържат краката си в стремената по време на езда, благородниците са носили обувки с ясно отделен ток, който е бил с големина поне 5-6 сантиметра. Равните и толкова удобни подметки са били предпочитани и носени от нисшите прослойки.

# Първият чифт лява и дясна обувка са произведени във Филаделфия

Въпреки, че от хилядолетия обущарите имат различни калъпи за лява и дясна обувка, за пръв път в този Американски щат търговец продава „чифт стилни дамски обувки -лява и дясна“

# Първите дамски ботуши са създадени за кралица Виктория

Тази кралска особа, която става кръстник на цяла епоха през 19 век е първото известно лице, което е носило този дотогава изключително мъжки аксесоар. Нейният „модел“  от 1840 г. се доближава по-скоро до съвременните дамски боти, но за своето време е бил истинско явление. За по-малко от десетилетие новите ботуши стават най-предпочитани за огромна част от жените в британските и европейски градове.

# Най-скъпият чифт обувки струва… 660 000$. За тази цена през 2000 година са купени на търг обувките, които носи Джуди Гарланд в „Магьосникът от Оз“.

Обувките крият много любопитни факти. Следващият път като обувате кецовете си, може да потърсите интересни факти и за тях.

Източник: Агенция „КРОСС

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *