Саудитска Арабия заплашва да разпродаде активи в САЩ на стойност 750 млрд. долара

Споделете в:

/КРОСС/ Саудитска Арабия заплашва администрацията на американския президент Барак Обама, че ще разпродаде активите си в САЩ на стойност 750 млрд. долара, пише вестник The New York Times.

Рияд се опитва да накара Обама да не допуска Конгреса на САЩ да одобри законопроект, който ще позволи саудитското правителство да бъде държано отговорно в американски съдилища за участие в терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк.

Администрацията на Обама лобираше Конгресът да блокира приемането на закона, като заплахите от страна на саудитците са били обект на интензивни дискусии през последните седмици между конгресмени и сенатори, от една страна, и служители на Държавния департамент и Пентагона, от друга. Служителите са предупредили законотворците за дипломатическите и икономическите неприятни последици при евентуалното приемане на законодателството.

Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр предал лично посланието на кралството миналия месец, по време на посещение във Вашингтон, заявявайки на американските законодатели, че Саудитска Арабия ще бъде принудена да продаде ценни книжа и други активи на стойност до 750 млрд. долара в САЩ, преди да могат да бъдат замразени от американските съдилища.

Икономисти са скептични, че саудитците действително ще предприемат подобен ход, подчертавайки, че подобна разпродажба ще бъде трудно да се осъществи и в крайна сметка ще отслаби икономиката на кралството. Ала заплахата от страна на саудитците е още един знак за ескалацията на напрежението между Саудитска Арабия и САЩ.

Администрацията на Обама, която твърди, че новото законодателство ще постави американците под юридическа опасност в чужбина, лобира толкова настървено срещу закона, че някои конгресмени и сенатори, както и семейства на жертви на терористичните атаки от 11 септември са вбесени. От тяхна гледна точка, администрацията на Обама последователно заема страната на Саудитска Арабия и пречи на усилията им да научат това, което те смятат за истина относно ролята на някои саудитски официални лица в организирането на терористичните атаки в САЩ.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *