Мигел Канете: Иран може да стане най-големият доставчик на петрол и природен газ за ЕС

Споделете в:

/КРОСС/ Иран може да стане най-големият доставчик на петрол и природен газ за ЕС, заяви европейския комисар по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете по време на посещението си в Техеран.

„Радвам се да бъда в Техеран. Това е добра възможност да се започне диалог с Иран на високо равнище относно енергетиката. Има почва за добро сътрудничество със страната. Мисля, че можем да постигнем разбиране и че Иран може да стане голям доставчик на петрол и газ за ЕС“, заяви Канете, цитиран от РИА „Новости“. Той отбеляза, че това съответства на стремежа на ЕС за диверсифициране на източниците и маршрутите за получаване на енергийни ресурси.

Той и други европейски комисари пристигнаха по-рано днес в Иран, водени от върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. На срещите с иранските власти е билообсъдено сътрудничеството в сферите на икономиката, енергетиката, околната среда, миграцията, отбраната, борбата срещу трафика на хора, оръжие и наркотици, науката и правата на човека.

Източник: Агенция „КРОСС“


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *