България се поклони пред паметта на полковник Борис Дрангов (ОБЗОР)

Споделете в:

Благоевград. България се поклони пред паметта на полковник Борис Дрангов – командир на 5-ти пехотен Македонски полк от 11-та пехотна Македонска дивизия по време на Първата световна война. На 16 април се навършиха 100 години от освещаването на военния паметник -Дрангова чешма, посветен на загиналите от 5-ти пехотен Македонски полк на 11-та пехотна Македонска дивизия, който се намира в петричкото село Дрангово. През 1916г. полкът е разположен в района на днешното село Дрангово, което е на 6 км от Петрич. Паметникът е издигнат по инициатива и по нареждане на полковник Борис Дрангов в памет на загиналите от полка. Осветена е под негово ръководство на 16.04.1916 година. По този повод, 100 години по-късно бе извършено второ освещаване на паметника. Честването започна с преглед на строя от Началника на отбраната на Република България генерал-лейтенант Константин Попов. Заупокойна молитва за загиналите отслужи Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Цветя и венци в знак на признателност към героичността и саможертвата на загиналите от 5-ти пехотен Македонски полк бяха положени пред паметника-Дрангова чешма. В словото си ген.-лейтенант Константин Попов заяви, че Българската армия е полковник Дрангов – реалист, вярващ в България,готов да даде живота си в името на този идеал. Човек, който се себераздава, човек, който обича. По думите му, Дрангов е любов към родината, към справедливостта и жертвоготовност.
Внучката на полковник Дрангов – Райна Дрангова, която присъства на освещаването, каза, че трябва да има повече чествания, за да напомнят на хората, че техните деди и прадеди не са загинали напразно за България. Трябва да има повече чествания като отбелязването на 100-годишнината от освещаването на Дранговата чешма, за да напомнят на хората, че техните деди не са загинали напразно за България. Много съм трогната и възторжена естествено от присъстващите тук, които доказват, че са истински патриоти и родолюбци. Това, което видях днес е, че хората от поколения пазят спомена за дядо ми, пазят спомена за великите битки по време на Първата световна война и участието на 5-ти Македонски полк, който е бил разквартируван тук, в близост до Петрич, и е приел много бежанци, които по-късно основават селото”, каза тя.
Кметът на Петрич Димитър Бръчков заяви, че земята, върху която стъпваме, и днес потръпва от славния ход на 5-ти Македонски полк, а председателят на общинския съвет в града Георги Динев посочи, че отбелязването на 100-годишнината от освещаването на Дранговата чешма показа, че България е жива. От своя страна народният представител от ГЕРБ Димитър Танев сподели, че се чувства горд, че в Петрич хората са наследници на богати духовно, борбени и силни волеви личности, какъвто е бил полковник Борис Дрангов.
На повторното освещаване на паметника-Дрангова чешма присъстваха също зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, началник-щаба на сухопътните войски – бригаден генерал Валери Цолов, началникът на Национален военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново – генерал Пламен Богданов; подполковник Иван Иванов, командир на Военно формирования 26 400-Благоевград, народните представители от 43-то Народно събрание – Даниела Савеклиева и Атанас Стоянов; генерал-лейтенант Стоян Топалов; Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“, председателят на БЧК Христо Григоров, областният управител на Благоевград – Бисер Михайлов; кметът на Сандански Кирил Котев, както и други кметове на общини от цяла Благоевградска област; представители на местните коалиции и политическите партии, представители на училища, читалища, неправителствени организации и др.
Зам.-кметът на Петрич Илияна Попова каза, че „Точно 100 години след освещаването на Дрангова чешма, старият бряст чу думите отново на полковник Дрангов”. Попитана какво ново може да видим 100-години по-късно на това място освен паметника-чешма и старите брястове зам.-кметът каза: „Благодарение на любезното съдействие на ЧЕЗ България, използвам случая да им благодаря – това е една информационна соларна табела. Позиционирана е тук, за да може хората, идвайки на чешмата отпивайки и казвайки „Бог да прост нашите юнаци!”, да се запознаят и да усетят духа, който те са носели”.
След водосвета на паметника-чешма началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов заяви, че полковник Борис Дрангов е носителят и изразителят на духа на Българската армия. Народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева каза, че „Чест и привилегия е да бъда днес тук, 100 години след освещаването на Дрангова чешма”. От своя страна о.з. кап. Атанас Илев изрази мнение, че „Героите никога не трябва да се забравят”. Председателят на БЧК Христо Григоров каза, че „Фактът, че толкова много хора уважиха отбелязването на 100-годишнината от освещаването на Дранговата чешма, говори, че българщината все още съществува”. Народният представител от ПФ Атанас Стоянов заяви, че „Борис Дрангов е емблема на българщината и гордост за историята ни”. По думите му, животът и делото на Борис Дрангов може да ни служи като пример.
Георги Динев от ОбС – Петрич отбеляза отбелчза, че отбелязването на 100-годишнината от освещаването на Дранговата чешма показа, че България е жива. Минка Салагьорова, зам.-кмет на Община Петрич каза, че „ Отбелязването на годишнината от освещаването на Дранговата чешма показа колко е хубаво да имаме национално самочувствие”. Народният представител от ГЕРБ Димитър Танев, заяви „Горд съм, че в Петрич сме наследници на хора – богати духовно, борбени и силни волеви, какъвто е бил полковник Борис Дрангов”. Кметът на Сандански Кирил Котев заяви, че „Освещаването на военния-паметник –чешма в село Дрангово повиши самочувствието на жителите от този район и на българина като цяло”.
100 години по-късно в 11.00 часа на 16 април България почете паметта на полковник Борис Дрангов и паметта на падналите юнаци от 5-ти пехотен Македонски полк.
Любомира НИКОЛОВА

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *