NO LIMITS: Съвременно художествено стъкло от Чешката република

Споделете в:

Изложба в Националната художествена галерия, 21 април – 29 май 2016

◊ СЪБИТИЕТО

Чешкият център и чешкият Музей за стъкло и бижутерия представят
NO LIMITS

Съвременно художествено стъкло от Чешката република

21 април – 29 май 2016

Изложба на уникални художествени стъклени обекти в Националната художествена галерия в София.

Откриването е на 21 април от 18 часа в присъствието на зам.-директора и главен куратор на Музея за стъкло и бижутерия в Яблонец над Нисоу г-н Петър Нови. 

Подбор на 25 творби чешко интериорно стъкло ще покаже Музеят за стъкло и бижутерия в Яблонец над Нисоу в Националната галерия в София. Застъпени са творци от няколко различни поколения, емблематични фигури на чешкото стъкларско изкуство – представители на висши и средни специализирани училища, преподаватели на свободна практика, основоположници.

Чешката представителна извадка е допълнена с обекти на студенти от специалност „Стъкло“ към Нов български университет.

◊ ИЗЛОЖБАТА

Целта на изложбата е не само да представи съвременно чешко авторско стъкло, но и средното и висше обучение по стъкларско изкуство в Чехия, показвайки го като същност, която в своята систематичност и последователност няма аналог в света. Това се отнася както за техническото, така и за художественото образование. В училищата работят четири поколения художници-стъклари, повечето от тях със световна слава, и те редовно показват свои работи на изложби в Чехия и в чужбина. Въпреки това, едно тяхно представяне заедно на едно място, не само че акцентира върху тяхната педагогическа дейност, но поднася нова гледна точка върху обучението по стъкларско изкуство в Чехия, както и на чешкото художествено стъкло като такова. Затова на изложбата присъстват творби на основоположници на чешкото интериорно стъкло, които повлияват поколението днешни стъклари. Не липсват и преподавателите на свободна практика, които демонстрират по света чешкото стъкларско изкуство и занаят. Поканени са и художници, чиито авторски подход към стъклото днес е толкова интересен, че няма как да бъде пропуснат. Всеки творец е представен с една своя работа.

„Чешко стъкло и чешки стъклар са световноизвестни изрази, към които от средата на  ХХ век се включва и изразът чешки художник на стъкло Началото поставя силно поколение от млади, ентусиазирани и артистично дръзки творци, чието представяне на световните изложения в Брюксел (1958), Монреал (1967) и Осака (1970) е внушително. Всичко това допринася много в чужбина да започне колекциониране на чешко интериорно стъкло – своеобразно преминаване на идеологическите границите на тогавашния двуполюсен свят. Чешките творци и техните стъклени обекти започват да пътуват по света, стават еталон и към тогавашна Чехословакия се насочват студенти от други страни. Ражда се съвременният феномен чешка стъкларска школа.

Основоположниците на чешкото интериорно стъкло Станислав Либенски (твори заедно с Ярослава Брихтова), Рене Роубичек и Владимир Копецки – не избират творческото усамотение, а напротив – като педагози и лектори се опитват да предадат на другите представите си за стъклото, които впрочем са доста различни. Именно затова чешкото стъкларско образование, което в своята комплексност не е имало и няма аналог в света, дава на художествения свят няколко поколения творци, които днес също се занимават с педагогическа дейност.

Проектът NO LIMITS е посветен на същността на този многообразен чешки творчески подход към стъклото. Показва го чрез работите на основоположниците, преподавателите от средните и висшите училища и лекторите, които преподават и представят своето стъкларско изкуство в чужбина. Целта е също така да покаже Чешката република като обетована земя на стъклото в центъра на Европа, отворена и постоянно развиваща се артистична страна, в която работят четири поколения художници и преподаватели на стъкло със световна известност. Всеки, който иска да твори стъкло, трябва да има най-добрите учители и възможност за избор на подход. Чешката стъкларска школа предлага в изобилие и двете условия, без значение кой какво ще избере.“

Петър Нови, куратор на изложбата

 


Източник: http://kulturni-novini.info
Автор: Силвия Дерибеева, Чешки център

 


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *