Четвърти пореден ден на протести в македонската столица (ОБЗОР)

Споделете в:

Без сериозни инциденти, но със засилено полицейско присъствие и забрана за достъп до институции завърши протестът на македонските граждани в столицата Скопие – четвърти по ред след решението на президента Георге Иванов да амнистира 56 души, замесени в скандала с подслушването. И в петък демонстрантите настояваха за оставката на президента, но и на цялата власт, която толерира действията му.
„Разменям един Хорхе за 10 000 бежанци”, „Търсим обвинения за криминалните във властта”, „Г-жо министър, и аз искам Версаче”, „Оставка”, „Ще победим”, „Няма справедливост – няма мир”. Това са само част от лозунгите, които в петък вечер бяха чути по улиците на македонската столица.
Протестът в Скопие тази вечер стартира с подаряване на цветя на полицаите и със скандирания „Кого защитавате?”. Лидерът на партията „Достойнство” Стоянче Ангелов също присъстваше, подчертавайки, че „народът не е против службите за сигурност и полицията, а срещу политическия елит във властта, който разделя страната”.
Демонстрацията започна пред сградата на Специалната прокуратура, където гражданите изразиха подкрепа към обвинителите със скандирания и свирене. След това демонстрантите се насочиха към Събранието на Република Македония, но полицейски кордон в близост до Триумфалната арка им попречи да продължат напред. Поради тази причина протестиращите „пребоядисаха” паметника с яйца и боя.
След това колоната граждани се запъти към Камен мост, където отново ги чакаше полиция. Около час и половина демонстрантите бяха в движение в опит да намерят място пред институция, където да протестират, тъй като македонската полиция блокираше части от столицата с метални заграждения, водни оръдия и бронирани машини. Гражданите бяха посрещнати с „китайска стена“ и пред сградата на правителството, където най-накрая бяха допуснати и около час скандираха „Никола, готово е“.
Междувременно най-голямата партия на етнически албанци в Македония – ДСИ – изпрати писмо до държавния глава Георге Иванов, в което настоява той още веднъж да разгледа решението си за политическа амнистия. Според партията на Али Ахмети това решение на практика бламира процеса на реформите, който е започнат от политическото споразумение в Пържино и за това албанските политически лидери настояват в най-къс срок да се вземе отговорно политическо решение за преодоляване на нововъзникналата ситуация.
На специална пресконференция президентът Георге Иванов заяви, че не възнамерява да отмени подписаната политическа амнистия, „тъй като тя е в интерес на страната и гражданите и ще допринесе за преодоляване на политическата криза”. Той подчерта, че напълно осъзнава отговорността, „която е поел и ще отстоява своето решение”.
„Още веднъж повтарям, че всеки, който смята, че съм му отнел правото, извършил съм му лоша услуга и иска да докаже своята невинност пред съда, го призовавам да поднесе в писмена форма искане за отменяне на решението, в частта, която се отнася до него. Политическите партии могат със своите правни експерти също да се включат в този процес”, заяви държавният глава на балканската държава. Той призова международната общност „да внимава със своите дейности, тъй като те погрешно могат да бъдат разбрани”, и настояполитическите партии да изпълнят в цялост политическото споразумение от Пържино.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *