Зам.-министър Димитър Кюмюрджиев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов ще присъстват на ритуал за 100 години Дрангова чешма

Споделете в:

София. Заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов ще присъстват на ритуал за полагане на венци и цветя по случай 100 години от освещаването на военен паметник-чешма в село Дрангово, Община Петрич, Област Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Ритуалът ще започне от 11.00 часа пред възстановения военен паметник-чешма и бюст паметника на полк. Борис Дрангов, и е по инициатива на Община Петрич. Участие ще вземат представителният духов оркестър на Сухопътните войски, както и почетен караул от военно формирование 26 400 – Благоевград, с командир подполковник Иван Иванов. В памет на загиналите герои от 5-и пехотен Македонски полк, ще бъде отслужена панихида от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

Паметникът-чешма в село Дрангово е посветен на загиналите войни от 5-и пехотен Македонски полк, с командир подполковник Борис Дрангов, от състава на 11-та пехотна Македонска дивизия. По време на Първата световна война (1914 – 1918), през 1916 г., полкът е разположен в района на днешното село Дрангово, Петричко. Чешмата е изградена по инициатива на командира на полка – тогава подполковник Борис Дрангов. Осветена е на 16 април 1916 г., за което има запазени архивни фотографии в албума на върховния главнокомандващ действащата армия през Първата световна война генерал Никола Жеков. Те са дело на офицер от полка, който е бил и полкови фотограф, и в албума са с надпис: „Освещение паметника-чешма за падналите юнаци от 5-ти пехотен Македонски полк от село Уланци на 25 октомври 1915 г. и село Богданци на 29 ноември 1915 г. – на 6 км. източно от гр. Петрич”.

 

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *