Проведе се първото заседание на междуведомствената комисия по реставрацията на патриаршеския ставропигиален храм-паметник „Свети Александър Невски”

Споделете в:

София. Заседанието бе открито от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който благослови участниците и им пожела ползотворна работа, и бе председателствано от Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил – председател на Висшия църковен съвет. Това съобщиха от Св. Синод на БПЦ.
Специалната междуведомствена комисия по въпросите, свързани с ремонта и възстановяването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ бе създадена по предложение на Светия Синод на БПЦ-БП (решение от 12.01.2016 г., прот. № 2). В нея бяха поканени да влязат представители на Министерски съвет, Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на финансите и Столична община, за съгласуване и съвместно предприемане на необходимите действия, които да доведат до възвръщането на благолепието на патриаршеския храм, който е и символ на България.
По време на това първо заседание членовете на комисията, излъчени от различните ведомства и представителите на Българската православна църква – членовете на Висшия църковен съвет, ръководството на катедралния храм и началника на Отдел „Синодални имоти” и др. се обединиха около идеята, че каквито и да е проектантски и ремонтни действия трябва да бъдат предшествани от обстойно обследване на храма с най-съвременни средства, за да се установи действителното му състояние и да се набележат най-подходящите мерки за възстановяването му. Предстои следващо заседание на комисията на 21 април, което ще излезе със конкретно предложение към Светия Синод за задание и приблизително остойностяване на този първи етап от възстановителните дейности.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *