Консумацията на орехи може да забави свързани с възрастта здравни проблеми

Споделете в:

Вашингтон. Първоначалните резултати от двугодишно изследване предполагат, че консумацията на орехи може да допринесе за забавянето на свързани с възрастта здравословни проблеми, без да води до натрупване на наднормено тегло, пише TechTimes.
Орехите, определяни от някои здравни експерти като супер храна, са отличен източник на протеини, които регулират апетита, и фибри, които подпомагат храносмилането. Голяма част от специалистите смятат обаче, че тези ядки съдържат много калории и могат да доведат до наддаване на килограми.
Първоначалните открития на изследването, проведено от учени от САЩ и Испания, разкриват не само, че увеличаването на теглото е минимално, но и че редовната консумация на шепа орехи може да доведе до значително намаление на нивата на холестерол, особено сред хората на средна възраст.
В рамките на проучването се наблюдават 707 пациенти между 60 и 82 години, които не страдат от неконтролиран диабет или високо кръвно налягане, алергия към орехи или затлъстяване. 260 участници са консумирали орехи редовно, а останалите са изпълнявали ролята на контролна група. След една година данните са показали, че както при хранещите се с орехи, така и при участниците от контролната група се наблюдава леко увеличение на теглото и промени в показатели като общ холестерол, триглицериди и липопротеини с висока плътност. Сравнението на информацията е показало, че доброволците, които са консумирали орехи са имали по-голямо намаление на нивата на холестерол.
Предишни изследвания вече са доказали, че последователната консумация на орехи има няколко потенциални ползи за здравето, включително намаляване на риска от диабет 2 и сърдечни болести. Новото изследване е представено в рамките на конференция в Сан Диего, Калифорния, посветена на експерименталната биология.

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *