Направиха най-малкия диод в света от една ДНК молекула

Споделете в:

Тел Авив. Електронните устройства стават все по-сложни и наред с това се увеличава плътността на компонентите в тях. Тази тенденция ни води към деня, когато ще достигнем границата, предвидена в Закона на Мур. За да избегнат това, някои изследователи изместват вниманието си от традиционните силициеви технологии към компоненти с големина на молекула и алтернативни материали. В тази посока учени от Университета на Джорджия в САЩ и Университета “Бен Гурион” в Израел за пръв път са създали диод с наноразмери от една единствена ДНК молекула, пише Gizmag.
Диодите позволяват на тока да тече в една посока в електрическата верига, като блокират тока в обратната посока. Те са ключова част от редица електронни устройства, а милиони от тях биват отпечатвани върху почти всеки вид силициев чип. Дори най-малките диоди обаче започват да се доближават до лимита на броя, който може да се побере на една интегрална схема. “Ако базираните на силиций чипове станат по-малки, функционирането им ще стане нестабилнo и непредвидимо,” казва д-р Бинциен Сю, ръководител на проучването и преподавател в Колежа по инженерство на Университета на Джорджия.
Вече са създадени миниатюрни компоненти, сред които оптичен преключвател с размера на атом и диод с големината на молекула, но новият диод е различен, тъй като не е направен от неорганичен материал, а от самите градивни части на живота. Изследователите са установили, че ДНК има свойства на диод, когато в нея се вмъкне по-малка молекула, наречена “коралин”. Екипът е свързал ДНК молекула с коралинова добавка към електронна верига с дължина няколко нанометра и е открил, че молекулата функционира като диод. Според изследователите постижението може да доведе до разработката на по-малки и по-мощни електронни устройства.

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *