Конвои от роботизирани камиони завършиха едноседмично пътуване в Европа

Споделете в:

Стокхолм. Над десет камиона на автопроизводителите Volvo и Daimler приключиха едноседмично пътуване в Европа – това е първият подобен ескперимент с такъв мащаб, пише Quarz. Тежкотоварните автомобили са потеглили от базите си в три европейски държави и са пристигнали в Ротердам, Нидерландия, на 6 април. Едната група камиони – производство на Scania, е преминала над 2000 километра, прекосявайки четири граници.
Тестът е част от инициатива на правителство на Нидерландия и е едно от най-големите събития, организирани в рамките на нидерландското председателство на Европейския съюз (ЕС). Докато роботизираните коли на Google или Ford попадат най-често под светлината на прожекторите, комерсиалното приложение на автономни или полуавтономни превозни средства постепенно придобива реални измерения.
Автоматично следващите се един друг камиони са свързани чрез Wi-Fi. Помежду им остава значително по-къса дистанция, отколкото, ако зад волана е човек. Използването на тази система може да намали с до 15 процента както човешките грешки, причиняващи катастрофи, така и задръстванията, според проучване на консултантската компания TNO. Технологията е в състояние да намали и цената на превозите. Два камиона, изминаващи 160000 километра годишно може да спестят до 6000 евро от гориво, ако се следват автоматично в сравнение с автомобили с круизен контрол.
BBC съобщава, че Volvo планира да стартира експеримент в Китай, включващ 100 самоуправляващи се автомобила. Местни водачи ще изпробват коли по обществените пътища при “всекидневни условия”, се посочва в съобщение на компанията. Volvo е собственост на китайската фирма Zhejiang Geely Holding Group Co. Според информация на Reuters в момента се обмисля в кой град да се проведе тестът.

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *