Д. Камерън се възползвал от офшорния фонд на баща си

Споделете в:

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че се е възползвал от офшорния инвестиционен фонд на покойния си баща. Камерън заяви, че през януари 2010 г. е продал своите 5 хиляди дяла във фонда Blairmore за около 30 хил. паунда. Това е станало четири месеца преди влизането му на „Даунинг стрийт“ 10.

Камерън е атакуван по този въпрос след разкритието в изтеклите „Панамски документи“, че баща му Иън Камерън, който почина през 2010 г., е ръководил фонд, върху чиито приходи не са били плащани данъци във Великобритания в продължение на 30 години, благодарение на сложна схема на панамската юридическа кантора „Мосак Фонсека“.

Няколко видни британски депутати призоваха Дейвид Камерън да подаде оставка.

Президентът на Аржентина Маурисио Макри заяви, че не е нарушил закона, като не е посочил в своите данъчни декларации информацията за участието си в дейността на офшорни компании, фигуриращи в разкритите Панамски документи: „Той добави, че ще предостави на съда цялата необходима информация, за да докаже своята невинност.

Аржентинската прокуратура започна разследване срещу президента, чието име фигурира в списъците на офшорни фирми, свързани със скандала „Панамските документи“.

Междувременно говорителят на Държавния департамент Марк Тонер заяви, че правителството на САЩ не е участвало в организирането на изтичането на „Панамските документи“. По този начин той отговори на обвиненията на руския президент Владимир Путин. Все пак говорителят на Държавния департамент призна твърденията на „Уикилийкс“, че Агенцията за международно развитие (USAID), която е част от структурата на Държавния департамент, действително финансира дейността на една от неправителствените организации, участвали в публикуването на „Панамските документи“.

Вчера панамското правителство обяви създаването на международна експертна комисия, която да препоръча начини за повишаване на прозрачността в офшорната финансова индустрия на централноамериканската страна. Президентът Хуан Карлос Варела се опитва да укрепи доверието във финансовата индустрия на Панама след изтичането на 11,5 милиона документа от панамската правна фирма „Мосак Фонсека“, помагала за създаване на офшорни компании на богати и известни хора от целия свят. Той каза, че установените от комисията факти ще бъдат споделени с други държави, за да могат да бъдат предприети съвместни действия за повишаване на прозрачността в правните и финансовите центрове по света.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *