„Панамските документи“ не подминаха Дейвид Камерън (ОБЗОР)

Споделете в:

След като в продължение на една седмица премиерът на Великобритания Дейвид Камерън отказваше да коментира изтичането на т. нар. „Панамски документи“, вчера той призна, че е инвестирал в офшорен фонд, създаден от покойния му баща. Според британски медии при анализа на скандалния архив е било разкрито не само наличието на такъв фонд, но и това, че Камерън е избегнал плащането на данъци във Великобритания върху доходите си от този фонд. Камерън настоя, че семейството му е обявило всички годишни дивиденти, които са получили и са изплатили пълния данък. Премиерът и неговата съпруга Саманта са продали хиляди акции от Blairmore Holdings за повече от 30 000 лири през 2010 г., само четири месеца преди влизането на „Даунинг стрийт“.
Признанието на Камерън предизвика вълна от недоволство сред британските политици. Депутати призоваха министър-председателят да „подаде оставка веднага“ след като беше не особено честен за извличането на ползи от офшорната фирма на баща си.
„Премиерът в продължение на дни отричаше, че е имал офшорни фондове, но се стигна до истината“, каза лидерът на либералните демократи Тим Фарон. „За да имат обикновените данъкоплатци вяра в системата, те трябва да могат да вярват в своите лидери. Те заслужават по-добро от полуистини и квалифицирани изявления“, добави той.
Заместник-лидерът на Лейбъристката партия Том Уотсън обвини Дейвид Камерън в „пазене на своята вина в тайна“.
В своя защита Камерън обеща да публикува информация за плащането на данъците си „през следващите седмици“. „Горд съм с баща си, с бизнеса, които беше създал, и с всичко останало. Не мога да понеса, че по негов адрес се изсипва цялата тази мръсотия, а що се касае до мен, аз избрах различен път от баща ми, дядо и прадядо, който всички бяха брокери на фондовата борса. Нямам какво да крия и съм готов да отговоря на всички въпроси“, каза Камерън.
Аржентинският президент Маурисио Макри също не беше подминат от разкритията на „Панамските документи“. Той заяви, че не е направил „злонамерен пропуск“ от задължителните декларации на имуществото и доходите си като държавен служител, след като бяха разкрити негови финансови ползи от офшорни компании.
„Аз не съм получавал заплащане в качеството на директор на офшорни компании. Утре ще се явя пред съда с цялата необходима информация, за да се увери съдията, че това, което съм направил, е правилно“, каза той в телевизионно обръщение.

 

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *