Холандците отхвърлиха асоциирането на Украйна с ЕС (ОБЗОР)

Споделете в:

Холандците гласуваха в „не“ на референдума за споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС с 62% срещу 38%.
Избирателната активност, при обработени 98% от вота, е около 32%, което означава, че правителството трябва да преосмисли подкрепата си за договора в светлината на обществения вот. Референдумът трябваше да събере поне 30% от избирателите, за да има правна тежест. И макар референдумът да е консултативен и не е задължаващ правителството , премиерът Марк Рюте каза, че Нидерландия вече не може да ратифицира договора „просто така“. Той изтъкна, че следващите действия ще трябва да бъдат разгледани „стъпка по стъпка“. Министрите ще обсъдят с парламента и европейските партньори на страната, преди да решат какво да правят. Премиерът подчерта, че ръководството на страната все още не е взело решение за това как ще реагира на резултатите от референдума.
Гласуването е смятано за тест за мнението на холандската общественост за Европейския съюз.
От външното министерство на Украйна обявиха, че са взели под внимание резултатите от референдума в Нидерландия.
„Взехме под внимание резултатите от екзитпола за референдума в Кралство Нидерландия относно договора за асоцииране между Украйна и ЕС. В съответствие с холандското законодателство, референдумът има консултативен характер, а следователно окончателното решение за ратификацията на договора ще се вземе от правителството на Нидерландия след провеждане на вътрешни дискусии и процедури. Очакваме, че това решение ще отговаря на интересите на Украйна, Нидерландия и Европа“, се казва в коментара на сайта на украинското МВнР.
От Вашингтон съобщиха, че продължават да подкрепя споразумението за асоцииране на Украйна и ЕС.
„Ние подкрепя договора за асоцииране на ЕС и Украйна, а също така смятаме, че е в интереса на САЩ, Нидерландия и ЕС да се помогне на Украйна да стане демократична и икономически стабилна страна“ , заяви говорителят на американския Държавен департамент Марк Тонер.

 

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *