Генерал Шивиков „сготвен” от висши военни според СРС

Споделете в:

/КРОСС/Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген.Димитър Шивиков е бил „поръчан“ и „сготвен“ от висши военни. Това става ясно от запис на разговор между двама офицери, направен със СРС.
Адвокатът на Шивиков Иван Жерков поиска вчера от Военния съд в Пловдив този запис да бъде приложен като доказателство по делото срещу клиента му. То продължава днес и утре с разпити на свидетели.
Въпросният запис може да обърне на 180 градуса делото срещу генерала. От него излиза, че той е жертва на заговор с цел да му се попречи да стане представител на България в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия.

Записът е на разговор между офицер от спецслужбите към Стрямската бригада и друг от командването на БА. Първият се оплаква, че „Шивика“ им е попречил за нещо. Другият казва: „Той за какво се мисли, ще го сготвиме и него. Ще го направиме на манджичка и ще го сипем в паничка.“

„Да сготвиш някого, на жаргон означава да му направиш постановка“, каза вчера адвокат Жерков. Съдия Стойко Спасов обяви, че на по-късен етап ще прецени дали да уважи неговото искане. Генерал Шивиков е подсъдим по 13 обвинения за престъпления по служба и злоупотреба с власт. На старта на делото през февруари 2015 г. от Сухопътни войски предявиха иск за 69 805 лв. за нанесени от него щети. Събрани са 51 тома с доказателства. Според обвинението 11 пъти е предоставил безплатно техника, високопроходими автомобили и войнишки труд на кметове за нуждите на техните населени места. Законът е изисквал той да сключи с тях договори, които да бъдат одобрени от командването на Сухопътни войски.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *