60 години на Обединения институт за ядрени изследвания

Споделете в:

/КРОСС/По случай 60-годишния юбилей на Обединения институт за ядрени изследвания на 5 април 2016 г. в Дубна се състоя тържествено честване на тази кръгла дата. Посланик Бойко Коцев и дипломати от Посолството на Република България в Москва бяха сред гостите, които поздравиха директора на ОИЯИ Виктор Матвеев и всички сътрудници с кръглата годишнина. В изказването си българският посланик отбеляза изключителната роля на Института за развитието на ядрената наука на световно ниво и пожела по-нататъшни успехи и нови научни достижения. Специално поздрави и всички български учени, които в момента работят в ОИЯИ и със своя плодотворен труд допринасят не само за успешната научно-изследователска дейност на Института, но и за поддържането на високото ниво на българската ядрена физика. Българската национална група, която се състои от 43-ма български учени, е една от най-многобройните в Института. Повече от половината от тях са млади хора, което е гаранция за осигуряване на приемственост между поколенията, подчерта посланик Коцев.

 

Българският посланик връчи на Института, в лицето на директора Виктор Матвеев, паметен знак „Самарски кръст“ за особени заслуги в развитието на ядрената наука и подари от името на българската делегация картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща храм-паметника „Александър Невски“.

Обединеният институт за ядрени изследвания е основан на 26 март 1956 г. от 11 страни-участници, сред които и България. Най-големият проект на ОИЯИ в момента е международният проект клас мегасайънс ускорителен комплекс (колайдър) NICA на протони и тежки йони, който ще бъде изграден през следващите 4 години, а общата му стойност е около 500 млн. долара.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *