Директорът на ЛХМ „Чудомир” Добрина Матова : Проектът „Неотъпкани пътеки към отворени врати” нареди Чудомир до колосите на българската литература – Яворов и Гео Милев

Споделете в:

Казанлък. ЛХМ „Чудомир” е един от трите литературни музея в област Стара Загора, заедно с музеите на Яворов в Чирпан и Гео Милев в Раднево, които реализираха проекта „Неотъпкани пътеки към отворени врати”, предаде кореспондент на Радио „Фокус” . Проектът бе одобрен в рамките на втория конкурс на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Този проект е едно своеобразно продължение на друг един на Фондация „ Отворено общество” – Стара Загора – „Общество на граждани и поети”. Една от целите на проекта бе да бъде засилен интересът към литературния туризъм, коментира директорът на ЛХМ „ Чудомир” Добрина Матова. Тя изрази мнение, че анализът на действителността у нас не съответства на прогнозата на ООН, че през 2020 година туризмът изобщо и в частност литературният ще бъде водещ икономически отрасъл в света. „Хората на Стария континент излиза, че имат както пари, така и време, което да инвестират в туризма. И защо не, в този смисъл, литературните музеи да са едно място, където те да насочат своето внимание. Литературните музеи са място за съпреживяване както на истории и съдби на поети и писатели, така и на съвременни събития”, каза Матова. Тя коментира още, че една от целите на проекта е изграждането на нов модел литературен туризъм, съсредоточен върху алтернативни перспективи за развитие на този отрасъл, а и на литературните музеи в частност. Проектът третира и други важни въпроси – за превръщането на литературните музеи в атрактивни места за познание и за духовно израстване, както и за ефективен музеен мениджмънт, ориентиран към потребителските нагласи на публиката, с цел да бъде повишен интересът към музеите в област Стара Загора и привличането на нова музейна публика. В рамките на проекта са проведени няколко обучения и дискусии на различни теми , сред които „Привличане на нови публики в музеите и набиране на средства”, „Функция на музеите”, „Музеят през очите на публиката”, „Музейното преживяване”, „Добри практики в литературните музеи” и др. По време на проекта са разглеждани и различни практики и форми за привличане на младите хора. Част от него е и документалният филм „Пътеки между слънцето и тъмнината” – филм за Яворов, Гео Милев и Чудомир. Според директора на ЛХМ „Чудомир” този проект е постигнал една голяма цел, а именно чрез създадения документален филм Чудомир е заел своето място сред двама от колосите на българската литература – Яворов и Гео Милев.
Според наблюденията на Добрина Матова, Чудомир е изключително модерен и интересен автор както за хората над 50 години, така и за младежите. Целта на ръководството на музея в Казанлък е Чудомир да влезе в програмите за средно образование, поясни още Добрина Матова.
Славяна ГАЙДАРОВА

 

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *