Велико Търново: Общината създаде силуетни планове за паметниците на културата по две улици в града

Споделете в:

Велико Търново. С общи силуетни планове за къщите паметници на културата по две улици в старата част на Велико Търново ще бъдат облекчени процедурите за ремонт. Проектиранията са за сградите, разположени по южната част на ул. „Велчо Джамджията” и от двете страни на ул. „Стефан Стамболов”. Те са дело на експерти от общинската администрация и са внесени за одобрение в Националния институт за недвижимо културно наследство. За собствениците на къщите отпада изискването да съгласуват ремонтите с НИНКН. Те трябва единствено да се запознаят със силуетния план и отредената цветова окраска за техния имот. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Началото бе поставено още през 2013 г., когато бе изготвено и одобрено проектиране сградите по южната част на ул. „Велчо Джамджията”. Там собствениците на къщите започнаха да ги ремонтират с дарени материали от фирма „Баумит България”. С предстоящите изменения на Закона за културното наследство и Закона за устройство на територията притежателите на къщи, които са архитектурно богатство, ще трябва да изпълняват общинските предписания за ремонт в кратки срокове. Община Велико Търново и кметът Даниел Панов провеждат последователна политика за опазване архитектурното богатство на Велико Търново. Във връзка с нормативните промени бе отправено искане за създаване на изнесена структура на Националния институт за недвижимо културно наследство в старопрестолния град. Инициирани са законодателни изменения, които да увеличат правомощията на органите на местната власт спрямо бездействащите собственици на исторически сгради. От Велико Търново бе подето начинанието за създаване на Закон за старите столица.
Със заповед на кмета Даниел Панов е сформирана работна група от експерти, която обследва състоянието на сградите в старата част на Велико Търново и създава картотека със схематичен план.

 

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *