Учени направиха 3D “мини-ретини” от човешки и миши стволови клетки

Споделете в:

Изследванията в областта на стволовите клетки претърпяха толкова динамично развитие, че учените вече могат да споделят рецепти за отглеждане на човешка ретина – частта от окото, която е чувствителна към светлина, пише Science Daily. В началото бяха създадени клетки от ретина в лабораторни съдове, а съвсем наскоро – сложни тъкани във формата на подобни на око “купички”. Сега, изследователи в Германия са изобретили нов метод за отглеждане на триизмерна ретина, която наподобява организацията на тъканите в истинския орган, от стволови клетки от човек или мишка. Направените от тях “мини-ретини” откриват нови възможности за лечение на очни увреждания.
По думите на Майк Карл от Германския център за невроденегеративни болести, който е старши автор на изследването, целта е не само да се създаде най-близкото подобие на истинска ретина, но и да се разработят нови и различни методи за проучване на тъканите на ретината. Технологиите, базирани на стволови клетките отварят врата към създаването на терапии за свързана с възрастта загуба на зрение. 3D ретиналните органоиди, създадени в лабораторията на Карл, например, ефективно пресъздават формирането на ретина. Това включва засичащите светлина конусовидни клетки. Конусовидните фоторецептори са най-ценният вид клетки в ретината, що се отнася до лечение за пациенти с ретинална дегенерация.
Техниката на Карл и екипа му включва разделянето на ретиналния органоид, отгледан от стволови клетки, на три части в самото начало на развитието на окото. Във всяко от парченцата, които изглеждат като полумесец, се развиват всички видове клетки, които ествествено съществуват в ретината.
Следващата цел на изследователите е да създадат дори по-сложни “мини-ретини”, в които евентуално да има кръвоносни съдове, както и да използват органоидите, за да изследват регенерацията и функционирането на различни видове нервни клетки и по-специално от човешка ретина.

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *