Представяне на книгата „Литургия и живот“ на Александър Шмеман в Русе

Споделете в:

5 април 2016, 17:30 часа, РБ „Любен Каравелов“ – Русе

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата „Литургия и живот“ на Александър Шмеман в Русе

5 април 2016 г., вторник, 17:30 часаРБ „Любен Каравелов“, Фоайе, ІІ етаж

Събитието се осъществява по Проект „Отворен прозорец към вярата“ – Православна библиотека при Храм „Св. Николай Чудотворец“ в Русе. Проектът е финансиран от Фондация „Комунитас“.


Събраните в книгата „Литургия и живот“ лекции са изнасяни през 60-те и 70-те години на ХХ век пред православни учители по вероучение. Авторът ги нарича „само едно общо въведение в изследването на нашето православно богослужение и по-конкретно на неговото място в религиозното образование“. Александър Шмеман въвежда читателя в темите за богослужението, за празниците и тайнствата на Православната църква. И в същото време по един достъпен начин говори за основните начала на православното образование, разкриващи се в органичната връзка между богослужението и вероучението на Църквата. Според автора, ние сме далеч от разбирането и осъществяването на тези начала. Това прави прилагането им най-важната и най-спешната, задача стояща пред отговорните за религиозното образование на нашите деца.

◊ ЗА АВТОРА

Протопрезвитер Александър Шмеман – православен църковен деятел, богослов, проповедник – е роден в Ревел през 1921 г. Средното си образование получава в Париж. През 1945 г. завършва парижкия Богословски институт и остава да преподава в катедрата по Църковна история. През 1946 г. приема свещенството, а през 1951 г. се преселва в Ню Йорк, приемайки поканата на Православната семинария „Св. Владимир”. През 1959 г. защитава в Париж докторска дисертация по литургическо богословие. От 1962 г. заема поста декан на Православната семинария в Ню Йорк. Почетен доктор на много университети. Умира на 13 декември 1983 г.


Източник: http://kulturni-novini.info
Автор: РБ „Любен Каравелов“ – Русе

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *