Напрежението в Нагорни Карабах не стихва (ОБЗОР)

Споделете в:

В нощта на петък срещу събота в региона Нагорни Карабах избухнаха сражения, които се водят и до момента. Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че през нощта арменските сили са нападнали позициите на азербайджанската армия с масиран обстрел на артилерията, миномети и други едрокалибрени оръжия. От своя страна, Армения и непризнатата Нагорнокарабахска република обвиниха азербайджанските сили в настъпление в оспорвания регион. Президентите на Армения и на Азербайджан свикаха извънредни заседания на Съветите за сигурност.
Според президента на Армения Серж Саркисян това са най-широкомащабните бойни действия от възстановяването на примирието през 1994 г. насам. По негови думи до момента са загинали 18 арменски войници, а 35 са били ранени. Въоръжените сили на Армения са изпратили в самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах ракетно-артилерийска бригада.
В течение на изминалата нощ Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи за прекратяване на сраженията в непризнатата република Нагорни Карабах. „Престрелките между войските са прекратени. Ситуацията е стабилна“, обяви говорителят на ведомството. Той добави, че въоръжените сили на Азербайджан „са готови за всякакви действия на арменската страна“.
Администрацията на непризнатата република Нагорни Карабах, от своя страна, заяви, че в югоизточната и северната част на републиката продължават активните бойни действия. Подклаждайки напрежението азербайджанското министерство на отбраната опроверга изявлението на непризнатата република Нагорни Карабах и продължи да настоява, че бойните действия са затихнали.
Ескалацията на напрежението намери силен отзвук в международната общност.
Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу в телефонен разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев изрази подкрепата си във връзка със ситуацията в зоната на конфликта. Турският и азербайджанският министър на отбраната Исмет Йълмаз и Закир Хасанов обсъдиха ситуацията в зоната на карабахския конфликт. „В хода на разговора, турска страна подчерта, че Азербайджан заема абсолютно правилна позиция и изрази силна подкрепа за властите в Баку“, се отбелязва в съобщението. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че настоящото влошаване на карабахския конфликт е настъпило поради недостатъчните усилия на минската група на ОССЕ (Русия, Франция, САЩ).
Генералният секретар на ООН призова за незабавно прекратяване на военните действия в конфликтната зона на непризнатата република Нагорни Карабах. Бан Ки-мун изрази надежда, че страните ще започнат да се съобразят изцяло със споразумението за прекратяване на огъня.
Съединените щати „най-категорично“ осъдиха ожесточените сблъсъци, при които загинаха най-малко 30 азербайджански и арменски войници в събота в мащабна ескалация на насилието в спорния регион Нагорни Карабах. Държавният секретар на САЩ Джон Кери се присъедини към Русия в призива си за незабавно прекратяване на огъня.
Конфликтът в Нагорни Карабах може да бъде решен само по пътя на преговорите, заяви френският президент Франсоа Оланд – един от тримата съпредседатели на минската група за решаване на проблемите в Нагорни Карабах.
Иран е дълбоко загрижен за ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах и призовава Азербайджан и Армения незабавно са прекратят сблъсъка и да се опитат да постигнат мирно уреждане.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *