Microsoft представи мобилно приложение, което вижда вместо слепите

Споделете в:

Ню Йорк. Разработчикът на Microsoft Сакиб Шейк е загубил зрението си, когато е бил едва 7-годишен, пише CBS News. От дълго време Шейк разработва Seeing AI – когнитивно приложение, чиято цел е да помага на хората със зрителни увреждания да научават повече за света около себе си.
Софтуерът беше представен с видеоклип по време на конференцията за разработчици на компанията в Сан Франциско. В клипа Шейк показва как приложението може да изпълнява ролята на нещо като куче-водач с дигитално зрение. В ресторант, например, потребителят може да снима менюто с телефона си. Гласови указания от приложението го напътстват, докато центрира камерата. След това базираната на изкуствен интелект програма чете съдържанието на менюто.
Приложението е създадено за смартфони, но функционира и със специални “умни” очила, които са оборудвани с малка вградена камера. Камерата е в състояние да “вижда” хора или предмети и да разпознава кои са или какво са, а незрящият получава звукова информация в реално време. В демонстрационния клип Шейк разбира какво се случва на улицата, по която върви и кой е седнал на масата по време на работна среща.
Проектът е част от по-мащабната инициатива на Microsoft за развитие на изкуствен интелект и прилагането му в различни сфери на живота.

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *