Според гл. прокурор Сотир Цацаров законът за вероизповеданията се нуждае от сериозен ремонт, за да се намери точният баланс между религиозната свобода и интересите на обществото (ОБЗОР)

Споделете в:

София. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира на пресконференция в Пазарджик делото срещу 14-те обвиняеми за разпространение идеите на „Ислямска държава”. „Трудно се коментира дело, което е във фазата на съдебното производство. Най малкото не е коректно към съда. Всичко това, което е необходимо, за да обоснове прокуратурата обвинителната си теза е направено. Когато разследването по това дело започна, ще ви припомня парламентарен дебат, при който ДАНС беше наречена спяща клетка, а не ИДИЛ, при този дебат бе изтъкнато, че тези действия се извършват от ДАНС и прокуратурата, за обосноваване на техните бюджети, а от страна на прокуратурата – действията и били PR. Времето показа, че авторите на тези думи са действали в услуга на своя собствен политически PR. Времето показа, че подобни явления са изключително опасни. Независимо от мястото, независимо от хората, независимо от организациите, независимо от мнението на видни парламентаристи, прокуратурата ще действа по същия начин, когато се налага подобни явления да бъдат пресичани. Вчерашната ни среща с директора на Европол показа, че подобни явления са само началото. В страни като Белгия, Франция, явления, за които тук се води съдебно производство сега всъщност са били началото на нещо далеч по-голямо“, каза също Цацаров. Той допълни, че това, което се прави в момента, е подготвен почти на 80% Законопроект за противодействие на тероризма, който обединява мерките, разписва поведението и задължението на държавните органи в случай на терористична заплаха. Лицата, които са в съдебната зала в Пазарджик, са обвинени в пропаганда на война – това не е престъпление против републиката, следователно неадекватността на НК е повече от видна. Направените последни промени в НК не дават необходимото „оръжие“ в ръцете на прокуратурата. Време е да мислим по-адекватно. На практика е събрано цялото законодателство в тази насока – за противодействие на тероризма, събираме най-добрите практики“, коментира Цацаров.
На въпрос за неговата гледна точка по отношение на това трябва ли да се възприеме законодателството от някои западни страни, където се забранява носенето на бурки, той каза, че делото, което се води в Пазарджик, не касае религиозната свобода. „Всеки е чел достатъчно за другите религии, за да знае, че традиционният ислям не е войнстващ. Тук говорим за политика. Подобни ограничения трябва да има в учебни заведения, публични места – обществени, най-вече в учебни заведения. Това трябва да се дискутира внимателно, за да не се посегне на религиозните чувства. Да не се позволи религиозният мотив да се използва за политически цели. Вярата е нещо чисто, а политиката е далеч от нея по чистота. Дискусията трябва да започне с въпроса необходими ли са промени в Закона за вероизповеданията. Доколко държавата трябва да осъществява някаква форма на надзор по отношение на учебните заведения с религиозна насоченост, а също по отношение на правоспособността да се упражняват духовни функции. Оказва се, че идваш с диплома, придобита незнайно къде на изток, и можеш да преподаваш, а за християнската религия дипломата трябва да е официална. Така трябва да бъде във всички религии. Законът за вероизповеданията се нуждае от доста сериозен ремонт. Трябва да намерим точния баланс между религиозната свобода и интересите на обществото, каза също Цацаров.
Ваня НИКОЛОВА

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *