Най-близкият родственик на паяка разкрива еволюционни тайни

Споделете в:

Манчестър. Учени заявиха, че фосил на 305 милиона години е най-близкият родственик на “истинските паяци”, открит някога, но всъщност не е паяк, пише BBC Newsi. 1.5-сантиметровото създание е живяло преди динозаврите наред с най-древните познати предшественици на паяците. Родът му обаче отдавна е изчезнал. Спесименът е намерен преди десетилетия във Франция, но досега не е идентифициран, тъй като предната му половина е запечатана в скала.
Сега, изследователи са успели да го реконструират с помощта на компютърна томография. Откритията са публикувани в журнала Proceedings of the Royal Society B. “Фосилът е най-пряко свързаното с паяк същество, което не е паяк,” казва един от авторите, Ръсел Герууд от Манчестърския университет. Паякоподобното, кръстено Idmonarachne brasieri, е било в “кутия, пълна с фосили”, която д-р Герууд и съавторът му Пол Селдън от Канзаския университет в САЩ са взели под наем от Националния природонаучен музей в Париж през 80-те години на миналия век. Вкаменелостта е намерена в богат на фосили регион в Източна Франция.
При роднината на паяка липсва произвеждащият паяжина придатък, с който се е отличавало древно семейство паяци, живели около 80 милиона години по-рано от него. Тези по-древни създания са могли да произвеждат паяжина, но не са били в състояние да тъкат паяжини. Д-р Герууд обяснява, че Idmonarachne brasieri запълва празнина в еволюционния пъзел – той има паякоподобни крака и челюсти, но няма паяжинни жлези.

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *