Боре Борисов, отговорник: Цялата пещера Венеца е създадена от полускъпоценния камък оникс

Споделете в:

София. Цялата пещера Венеца е създадена от полускъпоценния камък оникс. Това каза Боре Борисов, отговорник на пещера „Венеца” край село Орешец, Община Димово, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с особеностите на туристическия обект. По думите му, посещаемостта от туристи е голяма, особено лятото. „Към пещерата има голям интерес. Единствено в нея могат да се видят такива хеликтити. Цялата пещера е създадена от полускъпоценният камък оникс, кристали, които се наричат оргонити”, обясни той. Отговорникът на туристическия обект поясни, че в нея могат да се видят и подобно на перлички образувания, които се казват дендрити. „Засега са благоустроен пет зали. Те са много красиви и няма еднакви. Всяка една от тях е различна от другата. Влажността в пещерата е 100%, а температурата е около 9 градуса”, посочи Борисов.
По думите му, в пещерата има два вида прилепи – Малък подковонос и Голям подковонос. „Миналата година бяха по-малко – едва 9, сега идваха да ги преброяват и са 25”, уточни той.
По отношение на фигурите в туристическия обект Боре Борисов посочи за най-забележителни фигурите на Пазителят на пещерата и тази на Дева Мария, която някои оприличават и на ангел. „Освен тях има на коте, лула, ботушче и други. Има най-различни фигурки и всяка зависи от въображението, което се вложи. Тази на Пазителят ми харесва много, защото сякаш ни казва да оставим пещерата такава, каквато сме я намерили”, коментира отговорникът на пещерата. Боре Борисов подчерта, че в обекта няма нищо разрушено при изграждането на пътеките за туристите и осветлението. „Така искаме да си я запазим за нашето поколение”, добави той.
Той допълни, че пещера Венеца се поддържа със средства от Община Димово. „ Самата пещера е леснодостъпна – на 800 метра от четвъртокласния път от село Орешец”, каза още той.
Милослава АНГЕЛОВА

 

Източник:


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *