Четирима са обвинени за взрива в Горни Лом

Споделете в:

/КРОСС/ Четирима души са обвинени за взрива в барутната фабрика в Горни Лом. Разследването е приключило и до месец делото влиза в съда.

При взрива през октомври 2014 г. загинаха 15 души. Сред жертвите беше и синът на собственика на „Миджур“ Валери Митков – Емил.

Собственикът на завод „Миджур“ Валери Митков и още трима души са с повдигнати обвинения, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Това са Ивелина Бахчеванова, директор на дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“, Божидар Василев – началник на сектор „Контрол на общоопасните средства“ в МВР, и Палма Иванова, инспектор по здравословноте условия на труда.

Очакваме разследването за взрива в завод „Миджур“ да приключи до 30 дни с внасяне на обвинителен акт в съда, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

19 следователи са разпитали 50 свидетели, изготвени са 120 експертизи на ДНК на тленни останки, както и още десетки други експертизи.

По думите на главния прокурор, взривно-техническата експертиза, която е от около 350 страници и е изготвена от БАН, е най-важна за разследването.

Към настоящия момент няма никакви индикации, че взривът в завод „Миджур“ е причинен умишлено или от външно лице, каза Евгени Диков, заместник-главен прокурор и директор на Национална следствена служба

Колегите, които участваха при първоначалните огледи на местопроизшествието, проявиха героизъм, защото заедно със сапьорите прескачаха невзривените мини, за да могат да стигнат до епицентъра на взрива и да потърсят някакви човешки останки, за да се изключи вероятността от умишлен взрив отвън, допълни Диков.

Той обясни, че са получили информация от RVD, че в същия момент над завода е преминал пътнически самолет на турските авиолинии от Истанбул за Мюнхен на височина от 10 хил. м., но е невъзможно да бъде обстрелван заводът.

Проучихме дали евентуално от Агенцията на борба с градушките не се е отклонила ракета, но няма такова нещо. От всички 6 ями, които са образувани при взрива, бяха взети материали, които се изследваха и се установи, че няма други взривни вещества, които са се намирали в цеха. Става дума за тротил и взривните вещества, използвани при възпламенителите на противопехотните мини – черен барут, третрил и хексоген“, допълни той.

След значителен анализ на предоставените документи – става дума за 16 000 листа кореспонденция между „Видекс“ АД и служба КОС към ГДНП, чували с документи, иззети и от офиса на фирмата в София, и от самия завод, които се преценяваше дали са относими към случая, след като експертиза, която закъсня, предвид това, че използва данните на предишни експертизи, по дадената информация с точност 98%, че взривът е там, където са се намирали лесно възпламенимите вещества, каза още Диков и допълни, че на базата на всички тези експертизи експертите под ръководството на акад. Воденичаров са дали своето становище. „Нарушени са редица наредби на МС, на МВР, на Министерство на отбраната, всяка една от които според експертите има пряка причинна връзка към настъпилия инцидент“, посочи още той.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *