Общопрактикуващите лекари излизат на протест

Споделете в:

/КРОСС/ От днес, поетапно, започват ефективни протестни действия в цялата страна на общопрактикуващите лекари. Ще има осигурени дежурни кабинети за неотложна помощ за възрастни хора и деца в остри състояния, няма да се изписват лекарства, заплащани от Здравната каса.

В Ямбол медиците ще спрат да преглеждат пациенти между 11 и 12 часа. Пред БНР председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Ямбол д-р Данаил Ибришимов посочи, че не протестите не са за повече пари за заплати, а за здравно обслужване на пацентите.

На първо място е проблемът, който ще стане с достъпа на пациенти след 1-ви април. Говорим за пари за здравно обслужване и за талони, за консултации, за пари за изследванията, които трябва да бъдат направени, за да се уточни здравословното състояние на хората, за пари за клиничните пътеки, които са неостойностени както трябва, каза д-р Ибришимова. По думите й, рротестът ще продължи докато има резултати.

120 са личните лекари във Великотърновска област и се очаква повечето от тях да участват в протеста, каза председателят на областното Сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров.

Основният проблем е хаосът в нормативната база, който ни превръща от лекари в писарушки. Не успяваме вече да лекуваме нашите пациенти, ставаме опасни за тяхното здраве, защото правилата за работа са такива, че не можем да работим като лекари и не можем да им предложим това, което те очакват от нас, т.е качествена грижа за здравето им, коментира той в ефира на Националното радио.

Д-р Димитров посочи, че готовността е протестът да бъде тридневен.

Спешните медици от цялата страна се разграничиха от исканията на Българския лекарски съюз и Сдружението на общопрактикуващите лекари за оставка на министърa на здравеопазването Петър Москов.

Това означава една голяма група от пациенти, които идват за болнични, идват за направления за хоспитализация, направления за консултации със специалист. Тези хора кой ще ги поеме и по какъв начин. Без да се осигури адекватна спешна помощ за всички населени места в страната няма как да се започне такъв протест, заяви в интервю за „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева.

Към това мнение се присъединиха пациентските организации, обединени в коалиция „Заедно с теб“.

В декларация, изпратена до медиите, представители на общински и частни лечебни заведения съобщават, че започват подготовка за национални протестни действия. Мотивите са, че с новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да изберат болница, ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти. В декларацията се отправя призив правителството да вземе решение за 100 процента заплащане на здравните вноски от държавата на групите граждани, осигурявани от нея.

В друга декларация от Министреството на здравеопазването признаха, че един от най-сериозните компоненти на реформата е извънболничната помощ и че до този момент тя е била трайно пренебрегвана и недофинансирана. Този екип си поставя за цел да превърне извънболничната помощ в модерна и максимално задоволяваща нуждите на българските граждани, пише в декларацията, в която се посочва още, че Министреството на здраеопазването за първи път, гарантира финансирането й.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *