Ново съоръжение на ЕКА “усеща” падането на перце във въздуха

Споделете в:

Брюксел. Последното попълнение на съоръженията за тестване на сателити на Европейската космическа агенция (ЕКА) е микровибрационна машина, която е толкова чувствителна, че засича многоосовите сили, действащи при падането на едно единствено перце. На уебстраницата си Агенцията посочва, че повечето сателити трябва да отговарят на определени изисквания за нивата на микровибрация, за да се гарантират точни резултати. Това важи с особена сила при провеждане на научни изследвания, наблюдения на Земята и полети на човешки екипажи.
Минимализирането на трептенията помага да се заснемат изображения с ултрависока резолюция, за прецизен контрол на височината и за стабилност при научни измервания.
Голяма част от компонентите на един изкуствен спътник са потенциални източници на вибрация – задвижващи колела, механизми за сканиране и насочване, въртящи се криоохладители, мотори на слънчеви панели.
Новата машина, разработена от Националната физична лаборатория на Великобритания, е създадена да засича екстремно малки отклонения. Самата тя е в състояние да генерира контролирана микровибрационна среда, което позволява да се извършват измервания при различни условия.
Високото приблизително един метър съоръжение е инсталирано в опитен център в Нидерландия. Долната му част го изолира от пода, който би могъл да пренесе вибрации от стъпки, сеизмичен шум и дори от вълните на намиращото се наблизо Северно море.

Превод и редакция: Екатерина Антонова

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *