ГЕРБ и БСП в спор за промените в Закона за автомобилните превози, касаещи таксиметровите шофьори (ОБЗОР)

Споделете в:

София. ГЕРБ и БСП влязоха в спор за промените в Закона за автомобилните превози, касаещи таксиметровите шофьори, след като в четвъртък шофьорите излязоха на нерегламентиран протест на столичното кръстовище „Орлов мост”.
Депутатите от ПГ на БСП лява България дадоха брифинг в Народното събрание, на който обясниха, че отговорността за ситуацията е изцяло на Министерство на транспорта и Автомобилна администрация. Депутатът Георги Свиленски от БСП припомни, че през септември са приети промени, касаещи регламентиране на таксиметровата дейност и борбата с незаконните превози. Според него в ГЕРБ е сработило лобистко предложение за това законът да бъде променен – като под формата промяна в Закона за местните данъци и такси да бъдат направени промени и в Закона за автомобилните превози, където да отпадне възможността автомобилите да бъдат преотдавани на трети и четвърти лица. Според Георги Свиленски е недопустимо министърът на транспорта Ивайло Московски да поема ангажименти, които не са в неговите компетенции – да променя закона. Народният представител от БСП Манол Генов обяви, че на дневен ред излиза и друг въпрос от случката на „Орлов мост“ – къде е било Министерство на вътрешните работи. Генов попита още, дали този процес е имал санкция от кмета на Общината. По думите му, са били нарушени правата на хиляди софиянци и хора, пътуващи по тази гореща точка в транспортните комуникации на София.
Веднага след брифинга на БСП Станислав Иванов от ГЕРБ обвини БСП лява България в популизъм. По думите му, в Закона за местните данъци и такси не става въпрос за никакъв лобизъм. По отношение на финансовата част на законопроекта, той подчерта, че това трябва да се случи поради ред причини. Във връзка със Закона за автомобилните превози Иванов отбеляза, че в законопроекта негови колеги са допуснали грешка и са лишили от законово право български превозвачи да работят от името на по-голям превозвач, но за собствена сметка. Депутатът от ГЕРБ обяви, че другата седмица този законопроект ще влезе в зала. Според него не може 30 автомобила, с 60 хиляди шофьори да страдат за сметка на 100 души.
В последващ брифинг по същата тема, Лъчезар Никифоров от АБВ заяви, че от групата му са съгласни минималният патентен данък на такситата да бъде намален до 300 лв., и да се заплаща два пъти в годината. Според него собственикът на таксиметровия автомобил сам трябва да предпочете дали да води самостоятелно счетоводство и самостоятелно да организира дейността си или да бъде на трудов договор към компании или съответно тази компания да му заплаща дължимите вноски. Той обяви, че от АБВ са за въвеждането на публичен регистър, който да определи собствеността на таксиметровите автомобили.
Деница КИТАНОВА

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *