Р. Овчаров: Либерализацията ще оскъпи тока и няма да премахне дисбалансите в системата

Споделете в:

/КРОСС/ Либерализацията на електроенергията не е панацея. Тя има смисъл, когато създава възможност за избор на потребителя и конкуренция за производителя. В енергетиката навсякъде в Европа тя не създава нито едното, нито другото. Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Либерализацията ще оскъпи тока и няма да премахне дисбалансите в системата.

„Навсякъде резултатите от това, което аз наричам псевдолиберализация са едни и същи, защото това са естествени монополи и ние изксутвено се опитваме да създадем някакви условия за либерализация. В България упражненията по либерализация, които текат вече 20 години доведоха до шесткратно увеличение на цената на електроенергията“.

Относно големите дефицити в енергийната система, Овчаров коментира: „Тези дефицити не паднаха от небето, а бяха следствие на политики, които бяха провеждани през последните 6-7 години, но малко ще се разгранича от ентусиазма, който е обхванал управляващите. НЕК е на загуба, 220 млн. лв. Вярно, че не са почти 600 млн. лв., но е на загуба. Освен това основните проблеми не са решени – плащанията по възобновяемите енергийни източници“.

„Най-после управляващите разбраха, че цената на електроенергията не е социална, а икономическа категория и за социално слабите трябва да се грижим по друг начин, а не чрез цената на електроенергията. За енергийно бедните трябва да има специална грижа на държавата, а не чрез цената на електроенергията да спонсорираме не само енергийно бедните, но и енергийно богатите“, каза той.

Проверката, която води КЗК за наличието на картел, както и за господстващо положение на „Лукойл Нефтохим Бургас“ Овчаров, в качеството си на представител на държавата на Надзорния съвет на компанията коментира така: „Държавата, когато някога е продавала „Нефтохим Бургас“ на руската компания, е оставила на представителя си там чисто представителни функции и право на вето само при закриване на производството и намаляване на производствени мощности. На 22 март цената на едро на Лукойл в Бургас е 1,59 лв. за литър дизел. Тази цена е цената на едро в Бургас. Няма как във Варна цената на дребно, след транспортните разходи и печалбите на търговеца на едро и на търговеца на дребно, цената да бъде 1,52 лв. Тук чудеса не стават. Може би от някъде другаде се доставя, но аз не знам от къде и не мога да говоря по този въпрос“.

„КЗК няма да си измие мръсната съвест по отношение на своето бездействие за това, което се случва на пазара на горива в България. Едно твърдение като „господстващо поведение“, хвърлено в общественото пространство, без каквото и да било доказателство с твърдение, че някой продава някъде по-евтино… Продава, нали говорим за пазарна икономика“, допълни той.

Овчаров не вижда повод за диалогът или разправия между Лукойл и Марешки. „Има си държавни органи, които трябва да установят има ли някакви проблеми в това, което прави Лукойл и второ, какво прави и какво продава г-н Марешки. А не да се замеряме със сензационни твърдения. Нека институциите да проверят фактите“, посочи той.

По дучите му Лукойл завършва една от най-добрите си години. За пръв път от няколко години ще бъде на печалба в рамките на 100-на милиона и ще плати данъци по тази печалба, което също не се е случвало от дълго време.

Проблемът в „Булгартабак“ не е собствеността, той беше решен през 2011 година по време на приватизацията, каза Овчаров.

„Петте процента, които Делян Пеевски има в „Булгартабак“, са явните. За мен няма никакво съмнение, че собственик на Булгартабак в момента е Делян Пеевски, чрез различни офшорни компании. По отношение на това, че Булгартабак се отказва от пазарите си в Близкия Изток, според мен е точно обратното – тези пазари се отказаха от него, поради няколко години“, посочи той.

Бившият председател на Софийската организация на БСП не смята, че е излизал от политиката.

Да правиш политика не е задължително да имаш пагон. Достатъчно е да се чува твоето мнение. Мисля, че моето мнение се чува, каза той и добави: Мина времето, когато можех да стана лидер на БСП. Има млади хора, които могат да свършат по-добре от мен тази работа.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *