Ръководството на ДПС се срещна с лидера на Републиканската партия в Турция

Споделете в:

/КРОСС/ Делегация от представители на ДПС – съпредседателите Рушен Риза и Четин Казак, председателят на групата за приятелство с Турция Ердинч Хайрула, членът на ЦОБ Исмет Кахраман и кметът на Кърджали Хасан Азис, бяха приети от председателя на най-голямата опозиционна партия в Турция – Републиканската народна партия (CHP) Кемал Кълъчдароглу, съобщи пресцентърът на движението.

Срещата се проведе вчера във Великото национално събрание на Турция и продължи около час. Присъстваха също секретарят на РНП Кямил Окяй Съндър и депутатът Емре Кьопрюлю.

Акцент на разговорите бяха спекулациите от последните няколко месеца по адрес на ДПС, развитието на добрите отношения между България и Турция, укрепването на взаимодействието между побратимените градове и членството на Турция в Европейския съюз.

Председателят на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу заяви, че познава отлично политическата обстановка в страната ни, както и спекулациите по адрес на ДПС и изрази мнение, че трябва да се запази целостта на партията, което е от важно значение за представителите на малцинствата. Изрази своето задоволство по отношение на последователната политика на ДПС, като отбеляза, че трябва да има еднакъв подход и равен старт при отношенията с различните политическите партии.

Делегацията на ДПС изказа своите съболезнования във връзка с атентатите в Анкара и Истанбул. Съпредседателите Рушен Риза и Четин Казак поканиха лично председателя на най-голяма опозиционна партия в Турция Кемал Кълъчдароглу на предстоящата IX Национална конференция на ДПС, която ще се проведе на 24 април 2016 година.

Съпредседателите на ДПС проведоха среща и с лидера на Партията на националното движение (MHP) Девлет Бахчели. На срещата присъстваха депутатът и член на Междупарламентарната група за приятелство Турция-България Сафет Санджаклъ и бившият народен представител Бюлент Белен.

Срещата премина в дух на добронамереност, приятелство и взаимно разбирателство. Представителите на ДПС запознаха Бахчели с актуалната ситуация в страната, проблемите и предизвикателствата, пред които е изправена ДПС и представиха отговорната позиция на Движението за права и свободи по най-наболелите въпроси и теми, като подчертаха водената кампания на нападки и спекулации, която водят определени кръгове.

Председателят на Партията на националното движение Девлет Бахчели изрази пълното си разбиране и готовност за подкрепа. Той подчерта, че ПНД следи от 26 години политиката на ДПС за отстояване на правата и свободите на малцинствата, както и отговорните й позиции за общата сигурност и просперитет на България. Бахчели даде висока оценка за тази последователна политика на ДПС и за запазеното единство на партията, като декларира, че няма да се допусне някой да вбие клин в това единство.

И двете страни изразиха ангажимента си за това да полагат взаимни усилия за добруването на хората чрез развитие и задълбочаване на добрите междусъседски отношения.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *