Христо Смоленов: Трябва да пазим българските мюсюлмани от провокациите, които вече се планират спрямо тях

Споделете в:

Христо Смоленов, експертът по антитероризъм в интервю за предаването „Добър ден, София“ на Радио „Фокус“

Водещ: Продължаваме да следим горещата европейска тема, свързана с терористичните актове в Брюксел. Белгийските власти обявиха, че ще затворят границите на страната във връзка с терористичните актове. По-рано равнището на опасност в страната бе увеличено от трето на най-високо четвърто ниво. В студиото на програмата ни казваме добър ден на експерта по антитероризъм Христо Смоленов. Здравейте.
Христо Смоленов: Добър ден в този трагичен ден за Европа.
Водещ: Вашият коментар, господин Смоленов за случващото се в Брюксел?
Христо Смоленов: Бих го нарекъл един терористичен Чернобил. 40 години след онзи Чернобил, който разтресе устоите на онази система. Сега се случва нещо, което по същия начин ще се отрази разрушително за тази система на тази Европа, в която ние вярвахме, бих казал, и на която се надявахме да ни пази. Всъщност основният извод от днес е първо, че никоя бюрокрация не може, а и не си поставя за цел да пази населението, което й се е доверило. Това е не просто криза, защото ми говорят за кризисен щаб в Брюксел. Това е катастрофа на досегашния модел. И в този смисъл искам да кажа, че трябва да направим бързо изводите като държава, като една много стара държавотворна нация и да не се предоверяваме, че други ще пазят нашите граници, нашият генофонд, нашето цивилизационно наследство и нас самите като специфичен народ, който някои искат да видят в изчезващите видове.
Водещ: Министър-председателят Бойко Борисов направи коментар пред журналисти преди часове, в който призна, че …
Христо Смоленов: Каза, че не е честно.
Водещ: Освен това, че става дума и за провал в някаква степен на външната политика на европейските страни.
Христо Смоленов: Бойко Борисов е длъжен да говори като министър-председател, тоест той спазва един ритуал на говорене, който е приет. Между другото не по ритуални съображения аз искам да изкажа своите и на колегите ми съболезнования на семействата на загиналите, на семействата на ранените, на краля на Белгия. Един институт, който има огромно значение за страната и който още от времето на Втората световна война е свързан със спасяването на 8 хил. евреи тогава, когато ние спасихме 49 хил., и някои се опитват да не ни го признават. Но става дума за нещо много конкретно. Провалът не е само във външнополитически план. Дипломатите не бива да бъдат товарени с очаквания, те са чиновници, които трябва да бдят за един приличен формат на разговори между съответните страни. Проблемът даже не е и в този позор за западната система за сигурност, който се случва днес. Проблемът е в това, че безспорно брилянтните експерти, които тази западноевропейска система има, няма думата, когато се наложи да отстояват позициите си пред политически коректните политически лидери. Съображенията на политическите лидери са толкова перверзни понякога, те са икономически детерминирани. Но вижте парадокса. Днес първата реакция, за която всички са единодушни е сривът на показателите на съответните финансови индекси. Тоест пряката връзка между терора и финансовата система, която е фундаментално перверзна, пролича още днешния ден. През 2004 г. аз публикувах книга на английски – тя се казваше „Самовъзпроизвеждащият се терор“, в който бих тревога, че именно заради тази пряка връзка между финансовите последици от терора и тази организирана система за разпространение на страх, тероризмът ще се разпространява, подкрепян и от психо-икономически средства за масово ошашаване и затъпяване на населението.
Водещ: Вие казахте, че днешния ден е европейският Чернобил…
Христо Смоленов: По линия на тероризма. По линия на системното противодействие срещу терора.
Водещ: Това означава ли, че оттук нататък Европа няма да бъде тази Европа, която до момента познавахме?
Христо Смоленов: Може би за добро няма да бъде. Защото тази Европа показа своята некомпетентност, несъстоятелност като система за вземане на отговорни решения, които да предпазват народите на тази Европа от предизвикателства и заплахи от външен характер. Искам да кажа един пример. Тръбяха от преди 3-4 дни какъв голям успех е арестуването на този последен останал незаловен…
Водещ: И някои анализатори днес правят връзка между двете събития.
Христо Смоленов: Тези анализатори бих подсказал, че трябва да се отнесат отговорно към аудиториите, които ги слушат, защото твърдението, че сегашните удари са отмъщение за арестуването на един средно голям в йерархията терорист като Абдеслам – не съм сигурен, че трябва да му се помни името както на Херострат. Та, убеден съм, че тук става дума за една жестока и многопланова игра, в която европейските представители на системата за сигурност бяха надхитрени тактически и оперативно-тактически. Оставиха европейските сили за бързо реагиране, европейските средства за разследване на тези неща да вървят по пътечката, която ще ги доведе до единичния избягал след френските атентати терорист и същевременно тези очевидно талантливи, очевидно много добре обезпечени и с информация, и с ресурси, стратези на тероризма, организираха една касапница, която не може да се направи за два-три дни в отговор на едно арестуване. Бих казал, че те използваха отклоняване на вниманието по посока на този набеден организатор на парижките атентати, за да могат достатъчно спокойно, системно и бих казал с предупреждение към европейските фактори, талантливо организиран системен атентат, да поставят в шах цялата система. Днес е проблем не просто отреагирането на един терористичен акт. Тук става дума за това, което се нарича многоцелеви терористичен замисъл. Става дума за удар по няколко предварително избрани и проучени цели. Синхронизирани така, че да създадат резонансен ефект на хаос и страх. Днес става дума за това, че сме изправени пред терористична война, която се подхранва от демографската агресия срещу Европа. Забележете – говоря за демографска агресия с очевидна симпатия към тези нещастни майки и дечица, които се носят по вятъра на кървавите промени в Близкия изток насам. Искам да кажа, че нещата са изключително дълбоки. И в случая става дума за добре планирана акция по дестабилизиране на стара Европа. Днес това пролича с цялата си сила. И след днешния ден европейската общност, ЕС, не може да продължи постарому. Форматът на ЕС ще се разклати и ще рухне, ако нещата не се променят по посока на Съюз на равноправни, суверенни национални държави. А не една амалгама от доминирани от евробюрокрацията територии и човешки общности.
Водещ: Може ли, господин Смоленов, да се каже, че това, на което ставаме свидетели днес е резултат от политиката или по-скоро от липсата на политика по бежанската криза в Европа?
Христо Смоленов: Не бих стоварил цялата отговорност на тази бежанска криза. Тя сама по себе си е един етап, резултат от определено развитие на геополитическата ситуация в Близкия изток. Но нека да кажем, че Моленбек, в който полицията не смее да влезе и това го казват български евродепутати, които са там и виждат за какво става въпрос, е явление от много десетилетия насам. Подобни явления има навсякъде из Западна Европа. Бих казал, че беше сгрешен, може би несъзнателно, а може би чисто провокационно моделът на развитие на онези общества. Така нареченият мултикултурализъм беше една стратегическа провокация срещу европейската цивилизация. Говорят ни за интегриране, но всеки, който е бил там – още повече с определен поглед и с определена школовка, не може да не забележи, че интеграцията е по-скоро привидна. Че става дума за мирно и невинаги мирно съвместно съществуване на две различни цивилизационни нагласи. При която едната, уж по-малката, е много по-агресивна. В този смисъл искам да направим изводите, не да заклеймяваме мултикултурния подход, а по-скоро да покажем уникалността на България в това отношение. Може би сме единствените успешни реализирали мултикултурен проблем в рамките на еднонационална държава. България е многоетническа. В известен смисъл мултикултурна, но е еднонационална и затова трябва да пазим България като противоотрова срещу нещата, които стават в Европа. Поради късогледството или егоизма, или просто алчността на западните политици, за които не е сигурно, че не получават финансиране я от Саудитска Арабия, я от някой друг център на финансова дестабилизация на света. Още веднъж искам да кажа – трябва да пазим българските мюсюлмани от провокациите, които вече се планират спрямо тях. Срещу външно въздействие, което много пъти е скандално както се оказа случая с турския зам.-консул в Бургас. Обръщам внимание – ние сме длъжни и пред света да запазим България, защото тя е противоотровата срещу всичко ставащо. И ще бъде национално предателство, ако допуснем вълната на неизбистрената миграционна активност, зад която стои един зверски интерес да залее малка България.
Ние трябва да изпратим послание към международното задкулисие, което организира и търговията с наркотици, и търговията с хора, и трафика на хора. Ако те си позволят да насочат насам вълните на платената от тях в рамките на голяма далавера миграционна вълна, това така ще обърка техните комуникации – и транспортни, и всякакви други, че загубите за тях ще бъдат много по-големи. Това беше смисълът на идеята да се изгради стената на българо-турската граница. Между другото една идея, която споделя ВМРО и аз ги приветствам за това, една идея, заради която аз бях отстранен от БОРКОР.
Росица АНГЕЛОВА

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *