Бургас: Започва ежегодното голямо пролетно почистване в града

Споделете в:

Бургас. Започва ежегодното голямо пролетно почистване в Бургас от днес. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. По разпореждане на кмета Димитър Николов е разработена подробна програма с конкретни мерки и действия. Тя включва мероприятия както за територията на града, така и за всички съставни селища. Програмата е изготвена след предварителна пълна инвентаризация и заснемане на проблемните точки (нерегламентирани замърсявания). Всички те са включени в мероприятията по почистване.
Кметът Николов призовава всички бургазлии, учебните и здравни заведения, административните служби, търговските обекти, производствените предприятия, по своя инициатива да отделят една мъничка част от времето си, за да почистят в и около домовете и работните си места. Според него солидарните действия на жителите отличават проспериращия от мърлявия град.
Програмата предвижда ръчно и машинно почистване на територии за обществено ползване, почистване на регули, дъждоприемни шахти, крайпътни терени, плажни ивици, измиване на улици, събиране и изнасяне на строителни, едрогабаритни и растителни отпадъци. Изготвен е конкретен график по дни за съответните жилищни комплекси, квартали и населени места.

За реализацията на предвидените действия е ангажиран изцяло Консорциум „Титан Бургас“, който осигурява техника и работници. В рамките на Пролетно почистване’2016 ще се извърши подмяна на 200 бр. амортизирани кофи от 110 л. с пластмасови от 140 л., а също и 300 бр. контейнери от 1,1 м3, разположени на територията на града.

Жителите на Бургас могат да почистят пространствата около своите домове, градинките, таваните и мазетата си. Старите мебели и други едрогабаритни отпадъци, както и строителните отпадъци от ремонти в домакинствата могат да бъдат предадени на Консорциум „Титан Бургас“ абсолютно безплатно, само срещу едно обаждане на тел. 056/852 337. Изхвърлянето на строителни и едрогабаритни отпадъци в контейнерите или поставянето им до тях представлява грубо нарушение на Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Бургас и ще бъде най-строго санкционирано.

Община Бургас призовава своите жители да се съобразяват с графика за измиване в съответния район и да не паркират автомобилите си в зоната на мероприятието в определените часове.

За всички, които ще се включат в Пролетно почистване’2016, Община Бургас осигурява чували и своевременно извозване на събраните отпадъци. Чували можете да получите в дирекция „Околна среда“ – ул. „Шейново“ 24, бивш Профсъюзен дом, ет. 2, ст. 201, от сградата на съответната административна дирекция по местоживеене или кметство. Раздаването на чували и ръкавици ще започне от 23.03.2016 г.

За допълнителна информация: тел. 056/843 891 и 056/827 784 – дирекция „Околна среда“.

Източник: www.focus-news.net

Снимка: By Vammpi – Собствена творба


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *