Укринформ: Германия с ускорени темпове връща на своя територия златото от чуждестранните хранилища

Споделете в:

Берлин. Германската федерална банка продължава с ускорени темпове да възвръща златния запас на страната от хранилищата, разположени в чужбина, предаде Укринформ.
„Съблюдаваме графика. Откакто бе приета новата концепция за хранилищата, във Франкфурт бяха доставени 366 тона злато на обща стойност от 11.5 млрд. евро. Така в момента тук се пазят 1400 тона или 41.5% от нашите златни запаси“, заяви президентът на банката Йенс Вайдман.
До 2020 г. във Франкфурт трябва да бъде извозен половината от златния запас на Германия. Останалите ще останат както преди в Лондон и в Ню Йорк. Договорът за съхраняването на златото в хранилището на френската централна банка в Париж ще бъде разтрогнат. Според Вайдман златният запас в същността си е допълнителен валутен резерв за Германия.
Според данните на Германската федерална банка златният запас на Германия е около 3400 тона и е вторият по големина в света след този на САЩ. Той започна да се формира след 1951 г. по времето на т.нар. „германско икономическо чудо“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *