ТАСС: В Казахстан започнаха извънредни парламентарни избори

Споделете в:

Астана. Днес в Казахстан ще се проведат извънредни парламентарни избори. Мандатът на депутатите трябваше да изтече тази есен, но те решиха да разпуснат преждевременно народното събрание, за да може изборите за народни представители да се проведат паралелно с местните избори с цел съкращаване на средства, предаде ТАСС.
За места в парламента се борят шест политически партии: възглавяваната от президента на страната Нурсултан Назарбаев „Светлината на родината“, Комунистическата народна партия на Казахстан, Демократическа партия „Светъл път“, „Единство“, Общонационалната социалдемократична партия и Народно-демократичната патриотична партия „Ауъл“.
Кандидатите се борят за 98 места от 107-те в парламента. Още девет депутати ще бъдат избрани на 21 март на извънредна сесия на асамблеята на народа на Казахстан – консултативно-съвещателен орган при президента, целящ запазването на междунационалния и междурелигиозен диалог в страната. Асамблеята делегира депутати, за да се осигури в парламента представителството на малките народи, живеещи в границата на страната.
Изборният ден в страна ще започне в 7:00 местно време (3:00 софийско ) в 9840 избирателни секции. С право на глас разполагат почти десет милиона граждани на страната.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *