С кушии в цялата страна бе отбелязан Тодоровден или Конският Великден (ОБЗОР)

Споделете в:

София. В Съботния ден от първата седмица на Великия пост се почита паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. По този повод с кушии в цялата страна бе отбелязан Тодоровден или Конският Великден.Празникът предвещава идването на пролетта.
В София с традиционните конни състезания полицаите от група „Конна полиция“ към отдел „Специализирани полицейски сили“ – СДВР почетоха Тодоровден на стадиона в кв. „Бенковски“. Директорите на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски и на СДВР ст. комисар Младен Маринов поздравиха участниците в празничното честване, организирано от Столичната дирекция на вътрешните работи с подкрепата на Столична община. „Уважаваме и спазваме традициите на Тодоровден, с колегите с радост посрещаме празника. За колегите от групата конете са не само помощници в работата по охрана на реда, но и приятели, а за всички нас – символ на силата на духа на народа ни”, каза директорът на СДВР Младен Маринов.
Във всички градове в страната бяха проведени конни състезания, организирани тържества и приготвени специални трапези. На Тодоровден имен ден празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *