Салах Абдеслам е заловен жив (ОБЗОР)

Споделете в:

В петък, в рамите на специална полицейска операция, провела се в брюкселския квартал Моленбек, беше задържан Салах Абдеслам, смятан за един от водещите организатори на кървавите атентати от ноември 2015 г., отнели живота на над 130 души в Париж.
Полицията попадна на следите на издирвания по време на операция от миналата седмица в апартамент в Брюксел, където бяха открити негови пръстови отпечатъци.
Френската полиция и белгийският премиер Шарл Мишел потвърдиха неговото задържане. По-късно с послание в „Туитър“, гласящо „Хванахме го“, белгийският министър на миграцията Тео Франкен потвърди официално ареста на терориста.
По време на задържането, Абдеслам е получил рана в крака.
Адвокатът на семействата на жертвите на атентатите в Париж, планира да поиска екстрадирането на Абдеслам. Заедно с него са задържани още четирима души, сред които е и семейството, което го е укривало в Брюксел.
Френският президент Франсоа Оланд заяви, че очаква екстрадирането на терориста да се случи „възможно най-бързо“ след залавянето му в петък в Белгия. Оланд добави, че ще свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на Франция в събота. По думите му, в атентатите в Париж са замесени много повече хора, отколкото се е предполагало в началото. Говорейки по време на съвместна пресконференция с белгийския премиер, Оланд обяви, че парижките прокурори спешно ще поискат екстрадирането на Абдеслам, а държавният глава е „напълно уверен“, че белгийските власти ще се съгласят.
Американският президент Барак Обама се е обадил по телефона на френския държавен глава Франсоа Оланд и на белгийския премиер Шарл Мишел, за да ги поздрави за ареста на Абдеслам. Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че специалните служби на САЩ са оказвали помощ на колегите си във Франция и Белгия при разследването на терористичните актове в Париж.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *