Аплаузи за Леда Милева

Споделете в:

Иван Гранитски и Андрей Аврамов по време на събитието

В една детска градина децата попитали гостуващата при тях Леда Милева: „Госпожо, Вие жива ли сте?” Макар и от три години да обитава невидимия свят, Леда надничаше в залата на Американския център в Столичната библиотека, където под мотото „Дух и воля” беше отбелязана 96-годишнината от рождението на тази наша писателка – емблема за отминалия век. Присъстваха над 150 учители, писатели, преводачи и читалищни дейци, които през различни периоди са работили с нея.

По инициатива на „Захарий Стоянов” няколко издателства донесоха свои издания на книги за деца от Леда Милева и обещаха да направят дарения на Детско-юношеския отдел на Столичната библиотека. Събитието се водеше от Иван Гранитски, който подчерта, че интересът към творчеството на обичаната писателка и преводачка не спира. За това свидетелстват многобройните преиздания на нейни книги, както и петте тома, които изд. „Захарий Стоянов” отпечата през последните няколко години.

Интересни случки от живота и кариерата на Леда Милева разказа Ирина Александрова, последвана от драматурга Панчо Панчев, Виолета Цонева (снаха на Леда) и режисьора Андрей Аврамов (племенник на Леда), чийто документален филм беше прожектиран на събитието. Кинолентата припомня автентични кадри от срещите ѝ с деца, интервюта с нея, историята около възникването на песента „Зайченцето бяло”, както и моменти от обществената ѝ дейност: БНТ прави важна крачка в развитието си именно под нейно ръководство (1966-1969). Тя заема и други важни постове през 70-те и 80-те години на 20. век: в продължение на 7 години е постоянен представител на България в ЮНЕСКО, 10 години е председател на Съюза на преводачите в България, 8 години е председател на българската секция на П.Е.Н., няколко пъти – народен представител. И още – авторка на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, на множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество. Превежда съвременна американска, английска и африканска поезия. „През 2013 г. излезе един том спомени за нея. Леда Милева си отиде от този свят на своя 93-ти рожден ден, когато видя, че всичко по-важно около съхраняването на паметта за Гео Милев е свършено и тя няма повече какво да прави в нашата мрачна действителност…”, каза Иван Гранитски.

Актрисата Мая Бабурска изпълни стихове на Леда Милева, завършвайки: „Моля за бурни аплаузи за Леда! Тя ни гледа отгоре и се радва с нас…”

 

Автор: Анжела Димчева

Източник: http://kulturni-novini.info


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *