Кюрдите в Сирия въвеждат федерална система на управление на своите територии (ОБЗОР)

Споделете в:

Сирийските кюрди обявиха днес създаването на федерален регион в северната част на страната. Те се стремят да разширят своята автономия в областите на държавата, които контролират. Двама кюрдски представители съобщиха, че по време на преговорите в северносирийския град Рмейлан, между арабите и кюрдите, се е стигнало до съгласие да се създаде „федерална система“, която да обедини трите основни Кюрдски области в Северна Сирия
Това би означавало „разширение на структурата на самоуправление, формирана от кюрдите и други групи от населението“, каза Идрис Насан – сътрудник на т.нар Дирекция по външните работи в сирийския град Кобани, който един от трите самоуправляващите се региони, създадени от кюрдите в Северна Сирия преди две години. Контролираните от кюрдите райони ще носят името „Федерация Северна Сирия“, отбеляза той. По думите на Насан, властите на самоуправляващите се региони ще представляват интересите на всички етнически групи, живеещи на тяхна територия. Съобщенията предизвикаха бурна реакция в световен мащаб.
ООН на този етап няма да дава характеристика на решението на сирийските кюрди да създадат регионална федерална администрация в северната част на Сирия, съобщи в четвъртък говорителят на генералния секретар на световната организация Стефан Дюжарик.
И сирийското правителство, и опозицията са против обявения днес от кюрдите федерален регион. Според заявление на сирийското външно министерство, „тази декларация няма легална основа и би заплашила сирийската териториална цялост“. Междувременно сирийската опозиция предупреди, че „всеки опит да се създават области и администрации ще узурпира волята на сирийския народ“.
Според Анкара, въвеждането на федерална система на управление от страна на сирийските кюрди в контролираните от тях зони не би имало законова сила. „Сирийският народ трябва заедно да решава бъдещето на Сирия“, заяви високопоставен турски чиновник.
Обявяването от страна на сирийските кюрди на федерализация на техните териториите е прибързано и трябва да бъде обсъдено в Женева. То няма нищо общо с реалността, каза ръководителят на групата „Хмеймим“ Илян Мосад.

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *