ВСС оцени положително свършеното от Калоян Топалов като председател на СГС, той определи атаките към него за лъжи (ОБЗОР)

Споделете в:

София. След близо три часово изслушване на председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов, Висшият съдебен съвет (ВСС) прие за изпълнени от ръководството на съда препоръките, заложени в Доклада на Временната комисия от членове на съвета. В своето изказване Топалов изрично подчерта, че в краткото време от управлението на настоящото ръководство на СГС са били извършени действия, които многократно надхвърлят направените констатации и отправените препоръки в доклада на Временната комисия. По думите му, темповете и начинът на работа на съда са такива, каквито не са били от 10-15 години, а постигнатите резултати са плод не само на неговите усилия, а на цялото ръководство на съда. Топалов подчерта, че всички предприети действия са извършени в тясно сътрудничество с членовете на ВСС, както и че като административен ръководител ще спазва и отстоява поетите ангажименти, заложени в Концепцията му за стратегическо управление на СГС, с която е бил избран от Съвета. Той допълни, че въпреки постигнатото за краткото време, в съответствие с дадените от ВСС препоръки, пред съда има още много работа.
По време на обсъждането на доклада на Топалов Соня Найденова предложи към решението на Съвета след днешното му заседание да се включи и благодарност към председателя на СГС, затова че с работата, съда отговаря на негативните твърдения спрямо него и за кратък период е постигнал значителен напредък. По думите ѝ, това би било една заявка, че ВСС подкрепя новото ръководство на СГС и ще му оказва необходимата помощ занапред. Нейното предложение не бе прието от останалите членове на Съвета с мотива, че няма нужда да се изказва благодарност за това, че съдът работи нормално. В крайна сметка Съветът излезе с решение, което обяви препоръките в доклада за работата на СГС за изпълнени, изрази положително отношение към стореното от ръководството на съда и осъди медийните и политическите нападки към Топалов.
Пред журналисти, след изслушването си, той коментира именно атаките срещу него от последните седмици, като подчерта, че СГС ще се бори срещу тях с всички средства, които законът му позволява. По отношение на начина на ръководене на съда, Топалов коментира, че наистина срещу него има жалби, постъпили във ВСС, но по думите му те са плод на абсолютни лъжи, които са насочени към дискредитирането на работата на цялото ръководство на СГС. Според него, някои икономически и политически кръгове нямат интерес съдът да работи по правилата. Председателят на СГС подчерта, че в момента, в който е поел съда, той е бил в състояние на „свободно падане”, до което само компетентните органи биха могли да кажат дали е било предизвикано умишлено или не. Топалов отрече категорично твърденията, че на ръководни постове в СГС назначава свои роднини. По думите му, единственото вярно за твърденията за роднински връзки е това, че съдия Владимир Йорданов е негов кум, но те никога не са били в някаква зависимост и са избрани от ВСС на самостоятелно основание за съответните постове след преценка на качествата на всеки един.
Във връзка със самоубийството на съдия Цветан Ценов и обвиненията, че Топалов му е оказвал натиск върху определени дела, председателят на СГС заяви, че сам ще поиска да бъде изслушан от Етичната комисия към ВСС. Той допълни, че не се е виждал с родителите на Ценов и не е чул конкретни обвинения за оказване на натиска върху магистрата по, а само откъслечни реплики на майка му, върху които журналистическите коментари са били в подобна посока. Топалов бе категоричен също, че не се меси в делата на свои колеги.
Весела ПЕТРОВА

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *