Промените в Закона за съдебната власт минаха на първо четене в парламента (ОБЗОР)

Споделете в:

София. Със 118 гласа „за”, 19 – „против” и 1 – „въздържал се” Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт. Те са съобразени с приетите с промените в Конституцията и изпълняват основните мерки, предвидени в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, приета от Министерския съвет в края на 2014 година и одобрена от парламента през януари 2015 година.
За да представи законопроекта, в пленарна зала присъстваше министърът на правосъдието Екатерина Захариева. От парламентарната трибуна тя заяви, че съдебната реформа се очаква с най-голямо желание от българското общество, което обуславя важността на предложените промени. Министър Захариева увери, че законопроектът е изработен с участието на всички заинтересовани страни, а в работните групи, които са подготвяли текстовете му, са били поканени представители от всички политически партии. Тя изрази надежда промените да бъдат подкрепени с широко мнозинство, което според нея би било признак към обществото за наличието на широка политическа подкрепа за реформа в съдебната система.
Предложените промени предизвикаха широк дебат в пленарна зала. Първи в подкрепа на законопроекта се обявиха от групата на АБВ. Народният представител Лъчезар Никифоров заяви от парламентарната трибуна, че подкрепата към текстовете на закона е персонална подкрепа и за министъра на правосъдието Екатерина Захариева. Никифоров посочи още, че тази промяна в закона отразява промените в Конституцията, но и прилага заложеното от актуализираната стратегия за съдебната реформа.
От името на Реформаторския блок, народният представител Петър Славов обяви, че парламентарната му група ще подкрепи промените. Той определи тази подкрепа като поощрение за правосъдния министър и нейния екип за бързото справяне с текстовете на законопроекта.
Най-голямата парламентарна група, тази на ГЕРБ, също се обяви в подкрепа на текстовете. Народният представител и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов се изказа в подкрепа на законопроекта и отличи като най-важно това съдиите да знаят, че ще избират пряко представителите си във Висшия съдебен съвет.
От името на групата на Патриотичния фронт, председателят ѝ Валери Симеонов, обяви, че законопроектът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт е добре направен и решава въпросите, които бяха приети с промените в Конституцията.Той призова дискусията да не се превръща в популизъм и припомни, че законът се разглежда на първо четене и могат да се правят допълнителни предложения, които да бъдат обсъдени в комисиите между двете гласувания.
В подкрепа на промените се обяви и парламентарната група на Български демократичен център. Народният представител Росен Петров коментира, че това е голяма стъпка към необходимата промяна. Той също отличи работата на Екатерина Захариева по съставянето на закона и заяви, че се е утвърдила като диалогичен и консенсусен човек.
Твърдо против предложените промени се обяви опозицията в лицето на „БСП лява България”. Председателят на парламентарната група Михаил Миков се обърна към управляващото мнозинство с думите: „Страхувам се, че с този законопроект ще ударите поредната греда в опита да реформирате съдебната власт”. Според него, този законопроект няма да доведе до пълното прилагане на промените в Конституцията. Той разкритикува начина на избиране на членове на Висшия съдебен съвет, защото според него той означава относителна представителност на избирателната колегия – всички съдии, прокурори и следователи. „Излиза, че от около 2 300 съдии в България, членовете на ВСС могат да бъдат избрани от 30”, заяви лидерът на БСП.
Гласуваните промени включват разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии – колегия на съдии и колегия на прокурори и следователи, които са избрани от съответните квоти на съдебната власт. Всяка от колегиите на Съвета ще приема самостоятелни решения само по въпроси от нейната компетентност. Промените в закона предвиждат и правила за избора на членове на Съвета от Народното събрание, както и прекият избор на членове от общите събрания на съдиите, на прокурорите и на следователите. В Преходните и заключителните разпоредби на законопроекта е предвидена възможността прекият избор на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите да се проведе и чрез електронно дистанционно гласуване, в случай че преди избора Съвета внедри система, която да гарантира тайната на вота и свободното волеизявление. Електронното гласуване няма да отменя възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Предстои промените да бъдат разгледани и на второ четене.
Иван ЛАЗАРОВ

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *