Ген. Ал Сиси: Европейска намеса в Либия крие прекалено много рискове

Споделете в:

/КРОСС/ Чуждестранната военна намеса в Либия може да доведе до неконтролируеми последствия, заяви президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси в интервю за италианския вестник La Repubblica.

„За да бъде увенчана с успех една намеса, трябва да се отчетат всички аспекти от живота на страната. Важно е всяка инициатива, било тя италианска, европейска или международна, да се осъществи по молба на Либия и при наличието на съответния мандат от ООН и Лигата на арабските държава“, заяви Ал Сиси. Според него чуждестранната намеса има алтернатива – оказването на помощ, в това число под формата на оръжие. „Може да се окаже подкрепа на националната армия на Либия преди да се поеме отговорността на интервенцията. Ако снабдим тази армия с оръжие, резултатът ще бъде къде-къде по ефективен от външната намеса, която заплашва с неконтролируеми последствия“. „Вижте какво става с бежанците от Сирия, а сега си представете с какво ще се сблъска Европа, ако се сблъска с два-три пъти по-голям наплив?“, отбеляза президентът и уточни, че в страната му вече има 5 милиона бежанци от Либия, Ирак, Сирия и африканските държави.

Ал Сиси смята, че Европа греши, като свежда заплахите за Либия само до „Ислямска държава“. „Тя далеч не е единственото въплъщение на опасността. Погрешно е да се концентрира цялото внимание само върху нея. Трябва да се разбере, че заплаха е цялата екстремистка идеология, а в Либия действат най-различни групировки, проповядващи тази идеология“, каза той.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *