Благоевград: Расови жребци мерят сили на Тодоровден край село Крупник

Споделете в:

Благоевград. Традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови жребци от община Симитли симитлийска на поляните край село Крупник. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от община Симитли. Сборният пункт е местността „Беглико” между селата Крупник и Черниче, тази събота – 19-ти март от 11:00 часа.
В 11:30 часа отец Величко ще отслужи литургия и водосвет на поляните край селото и ще бъде извършено ритуалното захранване на добитъка. Веднага след това са състезанията, в които жребците ще премерят сила, бързина и грация. Състезанията са традиционно в два тура – надбягване и теглене на товар. Тегленето е разделено в две категории- лека и тежка група коне. Организаторите на празника – Община Симитли и кметство село Крупник са осигурили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне, а за животните – първенци в състезанието има вкусна награда.
За поредна година, за Тодоровден и стопаните от село Брежани ще изведат конете си за празника. Там преди обед ще се съберат в местността „Св. Тодор“ край селото.
Спаско ПОПХРИСТОВ

Източник: www.focus-news.net


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *