Ученици и приятели на Крикор Азарян почетоха паметта му със спектакъл

Споделете в:

Театър „Азарян“ навърши една година от създаването си

◊ СЪБИТИЕТО
Ученици и близки на големия Крикор Азарян почетоха паметта му с емоционална вечер в театър „Азарян“.

Автор на инициативата е Камен Донев, а спектакълът, наречен „Азарян и електрическата крушка” е вдъхновен от един от многото разговори между актьора и професора.

В спектакъла взеха участие ученици на именития режисьор и актьори, играли в негови постановки. Сред тях са: Камен Донев, Мариус Куркински, Деян Донков, Касиел Ноа Ашер, Валентин Танев, Стефка Янорова, Лилия Маравиля, Стефан Вълдобрев, Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов, Станка Калчева, Милен Миланов, Яна Титова, Иван Радоев, Красимира Кузманова, Ева Тепавичарова, Ралица Ковачева-Бежан и др.

Студентите на професора показаха по-малко позната негова страна и доближиха публиката до изключителната личност на един от мъдреците на българския театър. Чрез многобройните случки, преживявания и спомени, участниците в спектакъла (всеки по свой начин) изразиха обичта и уважението си към него, и показаха как той е допринесъл не само за изграждането им като актьори, но и като личности.

За свещенодействието на сцената, за театъра като храм и за това как на сцената не трябва да играеш, а да бъдеш, са много малка част от безсмъртните уроци на Крикор Азарян, които неговите бивши студенти – вече утвърдени имена на сцената продължават да следват.

Организаторите имат желание да превърнат събитието в традиция за театър „Азарян“ и всяка година да събират приятелите и близките му, за да отбелязват рождението на режисьора.

Вечерта е организирана съвместно от НДК и Фондация „Проф. Крикор Азарян”.

Събитието се проведе в Театър „Азарян“ в Националния дворец на културата.

Театър „Азарян“ беше създаден преди една година и отвори врати през октомври. За това време той успя да се наложи като едно от основните театрални пространства, с постановки като: „Чайка“, „Бягства“, Operville, „За теб“, „Метроном“, „Аз, Сизиф“. Театърът спечели и номинации от най-престижните театрални награди „Икар“ в категориите „Режисура”, „Сценография”, „Майсторско техническо осъществяване”, „Поддържаща мъжка роля” и „Съвременен танц и пърформанс” за представленията „Чайка“ и Operville. Театър „Азарян“ и НДК получиха най-много номинации (общо 6) за наградите „Икар”, които ще да бъдат връчени на 27 март 2016 г.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОФ. КРИКОР АЗАРЯН

Проф. Крикор Степан Азарян е известен български режисьор и педагог. Дълги години е преподавател в НАТФИЗ и режисьор в ТБА.

Роден на 15 март 1934 г. в гр. Пловдив. Завършил Театрална режисура във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов”. Специализирал в Москва и Санкт Петербург. Бил е режисьор в Пловдивския театър, НТ „Иван Вазов“, ДСТ „Алеко Константинов“, Театър „Българска армия“ (1990-2009); художествен ръководител в ДТ „София“; гост-режисьор в Полша, Русия, Сърбия, Македония, Германия; художествен ръководител на клас по “Актьорско майсторство и режисура” в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“; председател на Българската Асоциация на режисьорите от театъра. 30 години преподава актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ. През 2005 г. напуска Театралната академия и става преподавател по актьорско майсторство в Нов български университет. Незабравими в историята на българския театър, освен постановките му по Чехов, остават спектаклите по Йордан Радичков, Шекспир, Гогол, Иван Радоев, Боян Папазов, Т. Уилямс, Николай Хайтов.
Реализирал около 100 спектакъла, сред които: “Януари” (ДТ – Пазарджик), “Албена” (ДТ – Пазарджик) „Бая си на бълхите“, „Война и блудство – блудство и война“, „Троил и Кресида“, „Буре барут“, „Хенрих ІV“, „Вишнева градина“, „Приказки от Виенската гора“, „Лулу“, „Асанация“, „Случка в зоопарка“, „От земята до небето“, “Трамвай Желание”, “Чайка”, „Колекцията“ (в ТБА); „Самоубиецът“ (в ДТ „София“); „Дело“ (в ДСТ „Алеко Константинов“); „Последен срок“, „Крал Лир”, “Лазарица”, “Вишнева градина” (в НТ „Иван Вазов“); “Дванайста нощ” и “Три сестри” в Младежки театър „Николай Бинев“. Режисьор на игралния филм „Всички и никой” по едноименния роман на Й. Радичков. Удостоен с: “Първа награда за режисура” („Януари“ на Радичков в ДТ – Пазарджик); “Втора награда за режисура” („Пътеки“ на Н. Хайтов в ДТ – Пловдив); “Първа награда за режисура” от Национален преглед на камерни пиеси – Враца (за „Сизве Банзи е мъртъв“ и за „Кълбовидна мълния“); “Втора награда за „Последен запис“ на Бекет” (в НТ „Иван Вазов“); “Награда за режисура” на Съюза на артистите за „Буре барут“ и на Фестивала в Благоевград за „Бая си на бълхите“; Награди за режисура на спектаклите „От земята до небето“на Н. Русев, „Опит за летене“на Й. Радичков, „Празникът“на Н. Хайтов. През 2008 г. получава “Икар” за постановката си “Чайка” в ТБА, както и за цялостно творчество, а през 2009 г. – “Почетен “Аскеер”. Крикор Азарян почина на 14 декември 2009 г.

 

Автор: Демна Димитрова

Източник: http://kulturni-novini.info


Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *