Българските тийнейджъри 4-ти по пиене от 42 страни

Споделете в:

/КРОСС/ България е на челни позиции в класация на Световната здравна организация (СЗО) за редовна употреба на алкохол сред подрастващите, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Между 13 и 20% от 13-годишните момичета и момчета у нас признават, че консумират алкохол най-малко веднъж седмично. България е четвърта по брой на тийнейджърите, които са се напивали най-малко два пъти в живота си.

Номер едно в класацията е Дания с 40% от подрастващите, които поне два пъти са били пияни. Следват Унгария и Литва, а в топ пет влиза и Шотландия. Въпреки това броят на тийнейджърите, които са опитвали алкохол и цигари преди 14-годишна възраст като цяло е намалял, особено сред момичетата, показва изследване на СЗО.

От 2010 г. до 2014 г., процентът на 15-годишни момчета в Европа, Канада и Израел, които признават, че са запалили първата си цигара на 13 г. намалява от 26% на 22% при момчетата и от 22 на 13%.

Употреба на алкохол сред младите тийнейджъри в 42 страни в изследването също показва понижение с около 10%. „Здравното поведения заедно със социалните навици и нагласи, придобити във второто десетилетие от живота на младия човек, може да се отрази върху тях в зряла възраст и да повлияе на целия им живот“, каза Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.

Изготвян на всеки четири години, докладът проучва рисковото поведение и навиците на младежите между 11 и 15 години. Гренландия, Литва, Естония, Латвия и Чехия заемат челните позиции в списъка на младите пушачи през 2014 г., които вече са употребявали алкохол и цигари на 13 години.

Страните, където това се случва най-рядко са Исландия, Албания, Канада, Норвегия и Испания.

В Европа 16% от всички смъртни случаи при възрастни над 30 г., се дължат на тютюна, най-високият процент от всички региони, изследвани от СЗО. Най-затлъстелите юноши живеят в Румъния, Албания, Хърватия, Гърция и Италия, а най-малко в Норвегия, Исландия, Ирландия, Холандия и Испания.

На 11-годишна възраст 25% от момчетата са затлъстели или с наднормено тегло. Това е характерно в ? от изследваните страни. Цифрата пада на половина при 13-годишните и с около четвърт при 15-годишните. България също попада в класацията за най-закръглените тийнейджъри, заедно с Гърция и Канада.

Оказва се, че момчетата са по-пухкави във всички изследвани страни, въпреки че момичетата по-често се възприемат като дебели. До 15-годишна възраст повече от 50 на сто от момичетата в 14 държави са заявили, че трябва да отслабнат. Тук водеща е Полша с 61% от тийнейджърките, които искат да стопят килограми.

Източник: Агенция „КРОСС“

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *