До две седмици ще стартира процедурата за концесия на летище София

Споделете в:

/КНРОСС/До две седмици ще стартира процедурата за концесия на летище София, има заявен интерес дори и от китайски оператор, обяви в предаването „Факторът Кошлуков“ на „Канал 3“ министърът на транспорта Ивайло Московски.

Надявам се да получим най-добрата цена за летище София, допълни той.

Относно концесията на софийското летище министър Московски заяви, че тя ще е малко по-специфична, но вече има заявен интерес от почти всички големи европейски оператори, както и от китайски и турски.

Нужна е нотификация от Брюксел, за да се дадат парите като държавна помощ за БДЖ, за да се разплатят железниците с кредиторите си. Иначе още утре можем да нямаме БДЖ, ако решат технически, но те вярват, че нашите усилия ще доведат до погасяване на кредитите, обясни той.

От думите на министъра стана ясно, че бъдещите планове за новата железопътна инфраструктура предвиждат влаковете да могат да се движат по линиите с 200 километра в час.

Основната политика, която прилагаме, са инвестиции през европейските програми за жп-пътищата, а летищата и пристанищата се отдават на концесия на частни инвеститори, заяви министър Московски.

По думите му сектор „Транспорт“ е много дебалансиран по няколко причини. Пътищата са на друг тип система – винетна и е недостатъчна, за да осигури нуужните средства на Пътната агенция. Трябва да се въведе колкото може по-бързо тол системата. Поне 50% е транзитният трафик на тежкотоварните автомобили в България. Един ТИР, който минава транзит, плаща 10 евро винетка, а в Сърбия – 70. Това е дефект на системата и тя трябва да се коригира. Така се отнема възможността товарите да се превозват по друг начин.

Откакто се въведоха таблетите за изпити за правоспособност на водачите, буквално с проценти намаляха опитите за манипулиране на самите изпити. 4 пъти над планирания трафик – това е ефектът от Дунав мост 2 що се отнася до приходи от такси, отчете още транспортният министър.

Има покана до премиера Бойко Борисов за посещение в Иран, надявам се до два-три месеца то да се осъществи, обяви той. През 80-те години оборотите между двете държави са достигали милиарди, припомни той.

В Иран имат изключително добро отношение към нас, това е много богата на суровини държава с огромен потенциал. Няколко от нашите компании вече решили, че ще си отворят офиси в Иран. Ние се пресичаме от пет транспортни коридора и това географско положение прави привлекателна страната ни, коментира министър Московски.

Министър Московски се завърна преди дни от посещение в Иран, където е провел преговори за новия транспортен коридор между България и Иран. Относно него той заяви, че между двете страни се предвижда сътрудничество в редица сфери, включително туризма и търговията.

„Възможно е да се превозва и петрол през новия транспортен коридор, който ще се изгради между България и Иран“, каза министър Московски.

Източник: Агенция „КРОСС“
Снимка: Уикипедиа

Споделете в:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *